Wspomnienie dyniowego ciasta

Już nie raz pisałam że jedzenie kojarzę z ludźmi i miejscami. Ciasto z dyni to właśnie takie wspomnienie. Pisząc tego posta uśmiecham się bo z tym wypiekiem wiążą się bardzo miłe chwile.
Pamiętam jak poznałam mojego „przyszłego męża” i chcąc mu sprawić przyjemność upiekłam własnie to ciasto. Sama dopiero zaczynałam swoją przygodę w kuchni więc miałam niezłe wyzwanie. Jako że u mnie w domu nie jadło się dyni ,a strasznie mnie do niej ciągnęło postanowiłam wypróbować nieznany przepis. I tak oto odkryta przeze mnie dynia wydała się niezwykle pyszna. A mój Adam był  niezwykle zdziwiony, że da się z niej zrobić ciasto. Pamiętam że wtedy jechaliśmy do kina, w samochodzie pachniało cynamonem, a ciasto smakowało wybornie było wilgotne i  niezwykle aromatyczne.
Zapraszam na kawałek wspomnienia.
Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

Forma 21cm x21cm
 1 szklanka mąki pszennej
 ½ szklanka cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 szczypta soli
 2 jaja
 ½ szklanka podpieczonej zmiksowanej dyni, (kawałek dyni wraz ze skórą - bez pestek, ponacinać i piec w piekarniku przez 30 min w temp 180C. Po tym czasie łyżką ściągnąć miąższ i zmiksować wszystko na gładką masę)
 ½ szklanka oleju
 pestki dyni
 garść żurawiny

1

Mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce

2

Jajka z dynią i olejem zmiksować, wsypać sypkie składniki, dokładnie wymieszać

3

Do ciasta dodać garść żurawiny i dyni

4

Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem, obficie posypać pestkami dyni

5

Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone

Wartości odżywcze

Porcji 1

Składniki

Forma 21cm x21cm
 1 szklanka mąki pszennej
 ½ szklanka cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 szczypta soli
 2 jaja
 ½ szklanka podpieczonej zmiksowanej dyni, (kawałek dyni wraz ze skórą - bez pestek, ponacinać i piec w piekarniku przez 30 min w temp 180C. Po tym czasie łyżką ściągnąć miąższ i zmiksować wszystko na gładką masę)
 ½ szklanka oleju
 pestki dyni
 garść żurawiny

Przygotowanie

1

Mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce

2

Jajka z dynią i olejem zmiksować, wsypać sypkie składniki, dokładnie wymieszać

3

Do ciasta dodać garść żurawiny i dyni

4

Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem, obficie posypać pestkami dyni

5

Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone

Wspomnienie dyniowego ciasta
(Wyświetlono 2 329 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

12 komentarzy

  1. Mila 2 października 2019 o 00:37

    Został mi dzisiaj kawałek dynii z obiadu i tak się zastanawiałam co z niej zrobić. Pomyślałam sobie…”zajrzę do Kingi Paruzel bo ona zawsze coś fajnego ma” No i proszę! Pyszne i szybkie ciasto dyniowe a do tego wspaniały pomysł na dyniowe pestki. Ciasto wyrosło pięknie – puszyste i lekkie – w kolorze jesieni. Piekłam 30 minut, 180 Stopni w termoobiegu. Jadłam je jeszcze ciepłe i zagryzałam lekko słonymi pestkami z dyni. Lubie takie połączenia smaków. Kinga, dziekuję za inspiracje.

    Odpowiedz
  2. Kasia 13 listopada 2017 o 15:17

    Witam,zrobiłam i po upieczeniu wyszedł zakalec .Co mogłam zrobić nie tak,czy lepiej piec z termoobiegiem czy góra -dół ?A miało być tak pysznie 🙁

    Odpowiedz
    1. admin 21 listopada 2017 o 23:04

      czy dynia była dobrze podpieczona? ważne jest aby puree nie miało zbyt dużo wody. Pieczemy z funkcją góra-dół jeżeli termoobieg to obniżamy temp o 10C

      Odpowiedz
  3. Magda 24 listopada 2016 o 22:14

    Chciałabym użyć mąki orkiszowej. Czy w tym przypadku też będzie to jedna szklanka? Będę wdzięczna za pomoc 🙂 pozdrawiam ciepło..

    Odpowiedz
    1. admin 24 listopada 2016 o 23:10

      tak w tym przypadku to będzie 1 mąka szklanki orkiszowej

      Odpowiedz
  4. Agata 23 listopada 2016 o 17:10

    Witam,
    Ciasto jest przepyszne,już je robiłam,ale potrzebuję teraz zrobić je w wersji bezglutenowej. Czy można użyć mąki kokosowej, jeśli tak czy wiesz może w jakiej ilości?
    Pozdrawiam serdecznie,
    Agata

    Odpowiedz
    1. admin 23 listopada 2016 o 17:28

      maki kokosowej używamy o połowę mniej gdyż jest bardzo chłonna

      Odpowiedz
  5. Karolina 21 października 2016 o 18:22

    Kingo ciastoo wyglada wspaniale. Powiedz proszę tylko ile w twoim przepisie ma szklanka? Czy jest to obojętne ?

    Odpowiedz
    1. admin 24 października 2016 o 22:26

      250 g 🙂

      Odpowiedz
  6. Ilona 26 września 2016 o 16:34

    Cudowne ciasto robie je juz 2 sezon, nie jestem w stanie zliczyć ile razy sie nim zajadałam z rodzina i znajomymi 🙂 Jedyne co zmieniłam w przepisie to czas pieczenia na termoobiegu u mnie sprawdza sie 30 min – wtedy jest bardziej mięsiste ! Po prostu pycha 🙂 moja siostra zaś zwariowała na punkcie przepisów fit Kingi 🙂 Kinga urozmaicasz nam życie 😀

    Odpowiedz
    1. admin 27 września 2016 o 00:10

      Ilono tak się cieszę 🙂 dziękuję Ci bardzo – dzięki Twojemu komentarzowi przypominałaś mi o tym cieście. Musze je zrobić 🙂

      Odpowiedz
  7. Aggie 14 września 2016 o 23:27

    Czesc Kinga, czy mąkę pszenną można zastąpić inna, np. pełnoziarnista, jaglana luz z ciecierzycy? (Przepraszam, nie zawsze działają mi polskie znaki)

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.