Skusiła mnie ta papryka:)

Kiedy wchodzę do warzywniaka zachwyca mnie wszystko. Często kolory decydują o tym co będzie na kolację:) Jak ją zobaczyłam wiedziałam, że  będzie „królowa wieczoru”. Mowa dzisiaj o papryce. To idealna pora na te warzywo. Kiedyś jej nie lubiłam, a teraz wręcz przepadam. Moje smaki ostatnio wariują, przeżywam rewolucję języka i bardzo mi się to podoba. Farsz do owych papryk jest moim smacznym eksperymentem:) – to połączenie mięsa mielonego, fasoli, kuskusu i wina w asyście pomidorów i świeżych ziół. Co wy na to?

Składniki (na 10 sztuk)
500g mięsa mielonego z szynki
cebula
puszka fasoli czerwonej
2 puszki pomidorów krojonych
5 łyżek kasy kuskus
świeże zioła: natka selera naciowego, zielona cebulka
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
200 ml wino czerwone wytrawne
olej
papryki ( u mnie było ich 10 sztuk)

Przygotowanie:
1. Mięso obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobina oleju aż uzyska złoty kolor.
2. Dodać drobno pokrojona cebulę, dobrze wymieszać.
3. Dodać wino i dusić. Pod koniec dodać pomidory, fasolę i czekać aż płyn nieco się zredukuje.
4. Na samym końcu dodać przyprawy, zioła i kaszę, dobrze wymieszać.
5. Papryki dobrze wyczyścić odcinając górna część z szypułką.
6. Nadziewać je przygotowanym farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180C na 45 min.

Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel