farsz IDEALNY do pierogów

Ostatnio często wspominam dzieciństwo – to chyba oznaka starzenia się:)
Dla mnie jedzenie to również, a może przede wszystkim wspomnienia. Pamiętam jak z siostrą i kuzynkami spędzałyśmy długie dni nad brzegiem Dunajca, jak budowałyśmy tamy i baseny, jak łapałyśmy małe rybki do słoików. Całe wakacje spędzałyśmy w Pieninach, dla mnie to mój drugi dom. Może nie zwiedziłam „Świata” ale przeżywałam najwspanialsze wakacje. To z nimi kojarzę dzisiejsze danie czyli pierogi z jagodami. Najlepsze na świecie robiła nasza „Pani Gospodyni”, a Tata przynosił je nam w wielkiej emaliowanej misce nad rzekę. Jadło się je rękami, a potem podziwiało fioletowo języki:)
Aby przywrócić te wspomnienia zabrałam się za klejenie pierogów (przepis na ciasto jest fantastyczny) i tak z wersji z borówkami, malinami stworzyłam jeszcze jedną – IDEALNĄ z serkiem mascarpone i maliną. Musicie koniecznie spróbować ten farsz jest niesamowity, aksamitny, w smaku delikatnie słodki, z nutą cytryny. Już teraz jak o nim pisze mam ochotę pobiec do kuchni i gotować:)
Zapraszam:)
Przepis na ciasto z blogu Moje Wypieki

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki (używam pasty flour lub polskiej mąki wrocławskiej)
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić (na najwolniejszych obrotach); można oczywiście metodą ręczną.

Nadzienie serowe:
250g mascarpone
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki wymieszać.

Nadzienie owocowe
borówki

maliny

Ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę do wyboru owoce lub nadzienie serowe w środek wkładając malinę, sklejać.

Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie był to cukier i śmietanka 30%).

Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel