Masterchef karp i czekolada

Uffffffffffff kolejny etap za mną. Musicie mi zaufać ale gotować w tej kuchni naprawdę nie jest łatwo. Cały czas mój udział w programie traktuję jako zabawę jednak w takich momentach mój stres i chęć pokazania się z jak najlepszej strony zabijał całą tą przyjemność:( O moich przeżyciach podczas odcinka 4  możecie przeczytać tutaj – wszystko bardzo dokładnie opisałam:)

A poniżej dania które prezentowałam:

Puszyste kotleciki z karpia na grillowanym grapefruicie
 

SKŁADNIKI:
filet z karpia
1 grejpfrut
1 czosnek
1 cytryna
czarny sezam
1 jajko
mąka
kiełki rzodkiewki
pieprz i sól
cukier
kolendra
chili
olej
Przygotowanie
Filet z karpia (bez skóry) poszatkować lub zmielić.
Rybę połączyć z 1 łyżką soku z grejpfruta, 1 ząbkiem czosnku, skórką z cytryny, 1 ½ łyżeczki czarnego sezamu, jajkiem, mąką, odrobiną pieprzu i soli, chili – wszystko wymieszać.
Kotleciki smażyć na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. W międzyczasie przygotować plastry grejpfruta o grubości 2 cm każdy.
W piekarniku podgrzać grejpfruta w temp. 180 stopni C w opcji grill przez ok. 15 minut.
WINEGRET:
Do oleju, dodać cytrynę, cukier, posiekaną kolendrę, sól, pieprz – wymieszać z kiełkami rzodkiewki.

Na talerzu wyłożyć grejpfruta, na nim umiejscowić pulpeta, na około polać sosem winegret.
Tarteletka z masą czekoladową i owocami oraz serek czekoladowy
 

SKŁADNIKI:

na masę czekoladową:150 g czekolady deserowej
350 ml śmietany 36%
skórka z pomarańczy
100 g serka mascarpone
ziarenka z ½ laski wanilii
na kruche ciasto do tarteletki:
– 50 g zimnego masła
– 1 żółtko
– 100g mąki
– 50 g cukru
– owoce do dekoracji

Przygotowanie:
TARTELETKA:
Wszystkie składniki musimy szybko ze sobą zagnieść. Całą masę wkładamy do tartaletki i odstawiamy do lodówki na 15-20 min. Piekarnik nastawiamy na 220 C. Pieczemy 15-20 minut. Studzimy i dekorujemy 100 ml ganach oraz owocami.  – poniżej przygotowanie masy czekoladowej:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do niej 50 ml śmietanki, skórkę pomarańczową i ziarenka wanilii i studzimy. Wystudzoną czekoladę przelewamy do miski gdzie znajduje się 300 ml śmietany 36% i całość energicznie mieszamy.

serek czekoladowy:
Do kokilki wlewamy 100g serka mascarpone wymieszanego z 50g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Zalewamy go ok.25 ml przygotowanej wcześnie ganach i dekorujemy listkiem melisy.

Smacznego:)

zdjęcia pochodzą z oficjalnej strony programu MasterChef http://masterchef.tvn.pl/zdjecia/ i wykonał je Fot. TVN/Bartosz Siedlik









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel