Eton Mess moja wersja:)

Dzisiaj zapraszam na wspaniały deser Eton Mess. Jest to tradycyjny angielski deser składający się z truskawek, bezy i pysznego kremu. Moja wersja jest z malinami i borówkami i uważam że świetnie pasują. Wiele razy go robiłam i wiele razy go zrobię bo można bardzo fajnie go modyfikować. Ja już mam ochotę na wersję z pistacjami, Grand Marnier i figami. A jakie są wasze propozycje?

Przepis na bezy:
6 białek
300g cukru drobnego do wypieków lub cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
szczypta soli

Przygotowanie:
1. Białka ubić na sztywna pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier aż się dobrze rozpuści. Na sam koniec do masy dodać mąkę i ocet i dobrze wymieszać.
2. Masę bezowa wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nastawionego na temp 180C na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp do 150C i suszyć bezę 1,5h.


składniki na krem:
500g mascarpone
300ml śmietanka kremówka 36%
2 żółtka
4 łyżki cukru.
sok i skórka z cytryny

przygotowanie:
1. Żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej.
2. W misce ubić śmietanę na sztywno.
3. Utarte żółtka połączyć z mascarpone, sokiem i skórka z cytryny tak aby powstała gładka masa.
4. Dodać ubita śmietanę i delikatnie wymieszać.

składniki Eton Mess:
krem na bazie mascarpone (przepis powyżej)
bezy (przepis powyżej)
owoce: borówka i malina

przygotowanie:
1. w dużej szklanej misce układać na przemian: bezę – krem – owoce.

Smacznego:)









4 Responses

  1. katia pisze:

    Cześć :) Beza już w piekarniku. Co po upływie 1,5 h? Czy ma stygnąć w zamkniętym wyłączonym piekarniku?

  2. katia pisze:

    Trochę mi się za bardzo spiekła i zrobiła się zbytnio karmelowa. Piekłam w termoobiegu. Deser i tak pycha:)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel