Cynamonowa beza i jabłka – idealnie!!!

Pomysł na tą tartę powstał spontanicznie. Jabłka z naszej kochanej wsi Zabrzeż musiały być potraktowane wyjątkowo bo smakują niesamowicie. Mój organizm bardzo reaguje na porę roku. Kiedy przychodzi jesień potrafię żywić się tylko jabłkami i grzybami:) na dodatek wcale mi się nie nudzą.
Dzisiejsze ciasto to placek z jabłkami, pyszną śmietanową masą i bezą cynamonową. Prosto, szybko i pysznie czyli tak jak lubię najbardziej.
Ps. już jutro post o fantastycznej 14 Masterchef 🙂
Zapraszam

Ilość porcji1 porcja

Ciasto (forma o średnicy 25cm)
 200 g mąki
 50 g cukru pudru
 100 g zimnego masła
 1 żółtko
 1 szczypta soli
 2 łyżki zimnej wody
Masa śmietanowa
 2 jaja
 50 g cukru pudru
 200 g śmietany kremówki
Cynamonowa beza
 1 białko
 70 g cukru pudru
 1 łyżeczka cynamonu
 1 szczypta soli
Ponadto do Ciasta potrzebujemy
 4 jabłka

Ciasto
1

Mąkę, sól, cukier puder, masło, żółtko oraz 2 łyżki lodowatej wody zagnieść na gładkie ciasto.

2

Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

3

Przenieść ciasto do formy wysmarowanej masłem. Brzegi powinny być wyłożone na wysokość ok 2-3 cm. (formę można też wyłożyć ciastem bez wałkowania)

4

Odstawić do lodówki na 30 min.

Masa śmietanowa
5

Jajka zmiksować z cukrem

6

Dodać śmietanę i dokładnie zmiksować

Cynamonowa beza
7

Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno

8

Kiedy powstanie już sztywna piana dodajemy stopniowo cukier puder i cynamon - dokładnie mieszamy

Ponadto do Ciasta potrzebujemy
9

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Każdą ćwiartkę ponownie pokroić na 3 plasterki..

PRZYGOTOWANIE CIASTA
10

Piekarnik nastawić na 200C.
Wyjąć ciasto z lodówki.
Na ciasto wylać połowę masy śmietanowej.
Poukładać na masie jabłka.

11

Wylać pozostałą cześć masy.
Wstawić do piekarnika i piec 20min.
Przygotować cynamonową bezę i rozłożyć ją na cieście.
Ciasto piec jeszcze 10 min.

Wartości odżywcze

Porcji 1

Składniki

Ciasto (forma o średnicy 25cm)
 200 g mąki
 50 g cukru pudru
 100 g zimnego masła
 1 żółtko
 1 szczypta soli
 2 łyżki zimnej wody
Masa śmietanowa
 2 jaja
 50 g cukru pudru
 200 g śmietany kremówki
Cynamonowa beza
 1 białko
 70 g cukru pudru
 1 łyżeczka cynamonu
 1 szczypta soli
Ponadto do Ciasta potrzebujemy
 4 jabłka

Przygotowanie

Ciasto
1

Mąkę, sól, cukier puder, masło, żółtko oraz 2 łyżki lodowatej wody zagnieść na gładkie ciasto.

2

Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

3

Przenieść ciasto do formy wysmarowanej masłem. Brzegi powinny być wyłożone na wysokość ok 2-3 cm. (formę można też wyłożyć ciastem bez wałkowania)

4

Odstawić do lodówki na 30 min.

Masa śmietanowa
5

Jajka zmiksować z cukrem

6

Dodać śmietanę i dokładnie zmiksować

Cynamonowa beza
7

Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno

8

Kiedy powstanie już sztywna piana dodajemy stopniowo cukier puder i cynamon - dokładnie mieszamy

Ponadto do Ciasta potrzebujemy
9

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Każdą ćwiartkę ponownie pokroić na 3 plasterki..

PRZYGOTOWANIE CIASTA
10

Piekarnik nastawić na 200C.
Wyjąć ciasto z lodówki.
Na ciasto wylać połowę masy śmietanowej.
Poukładać na masie jabłka.

11

Wylać pozostałą cześć masy.
Wstawić do piekarnika i piec 20min.
Przygotować cynamonową bezę i rozłożyć ją na cieście.
Ciasto piec jeszcze 10 min.

Cynamonowa beza i jabłka
(Wyświetlono 1 304 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. Majcia 11 lutego 2017 o 13:31

    Ja nie wiem , czemu, ale zamiast spodu mam zakalec… Może na drugi raz podpiec spód, tylko jak?

    Odpowiedz
    1. admin 13 lutego 2017 o 15:47

      Majcia może ciasto było za mało schłodzone.
      Na przyszłość można spróbować wcześniej podpiec spód

      Odpowiedz
  2. Maja 3 czerwca 2016 o 20:10

    Jajka do masy zmiksować z cukrem tak dokładnie jak np na biszkopt?
    Dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz
    1. admin 6 czerwca 2016 o 09:15

      dokładnie 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.