Cynamonowa beza i jabłka – idealnie!!!

Pomysł na tą tartę powstał spontanicznie. Jabłka z naszej kochanej wsi Zabrzeż musiały być potraktowane wyjątkowo bo smakują niesamowicie. Mój organizm bardzo reaguje na porę roku. Kiedy przychodzi jesień potrafię żywić się tylko jabłkami i grzybami:) na dodatek wcale mi się nie nudzą.
Dzisiejsze ciasto to placek z jabłkami, pyszną śmietanową masą i bezą cynamonową. Prosto, szybko i pysznie czyli tak jak lubię najbardziej.
Ps. już jutro post o fantastycznej 14 Masterchef:)
Zapraszam
 
Składniki na ciasto:  (forma o średnicy 25cm)
200g mąki
50g cukru pudru
100 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
1. Mąkę, sól, cukier puder, masło, żółtko oraz 2 łyżki lodowatej wody zagnieść na gładkie ciasto.
2. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
3. Przenieść ciasto do formy wysmarowanej masłem. Brzegi powinny być wyłożone na wysokość ok 2-3 cm. (formę można też wyłożyć ciastem bez wałkowania)
4. Odstawić do lodówki na 30 min.

Masa śmietanowa:
2 jaja
50g cukru pudru
200g śmietany kremówki

Przygotowanie:
1. Jajka zmiksować z cukrem.
2. Dodać śmietanę i dokładnie zmiksować


Cynamonowa beza:
1 białko
70 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

1. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno
2. Kiedy powstanie już sztywna piana dodajemy stopniowo cukier puder i cynamon – dokładnie mieszamy.

Ponadto do Ciasta potrzebujemy
3-4 jabłka
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Każdą ćwiartkę ponownie pokroić na 3 plasterki..

PRZYGOTOWANIE CIASTA
1. Piekarnik nastawić na 200C.
2. Wyjąć ciasto z lodówki.
3. Na ciasto wylać połowę masy śmietanowej.
4. Poukładać na masie jabłka.
5. Wylać pozostałą cześć masy.
6. Wstawić do piekarnika i piec 20min.
7. Przygotować cynamonową bezę i rozłożyć ją na cieście.
8. Ciasto piec jeszcze 10 min.

A tu jeszcze moje nasturcje i wrzosy:)

Do zobaczenia:)









2 Responses

  1. Maja pisze:

    Jajka do masy zmiksować z cukrem tak dokładnie jak np na biszkopt?
    Dziękuję za odpowiedź.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel