Sernik z białą czekoladą i jagodami

Chwila relaksu dla mnie jest w … kuchni:) Sobota po pracy, a ja już wiem co chcę zrobić na niedzielne popołudnie. Zawsze tak jest! Uwielbiam stać w kuchni i miksować, kosztować, eksperymentować, a moment kiedy mogę siąść na podłodze i patrzeć w szybkę piekarnika po prostu ubóstwiam. Najlepsze kino na świecie. Teraz moja chęć gotowania jest jeszcze większa. Nie nadążam z fotografowaniem wszystkich moich fanaberii:)
Dzisiaj przedstawiam wam serniczek z białą czekoladą i jagodami. Koniecznie mocno schłodzony. Smakuje wybornie w rodzinnym towarzystwie. Sprawdźcie sami.
Zapraszam po przepis.
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 400 g serka twarogowego 3-krotnie zmielonego
 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
 2 jajka
 ½ szklanka cukru
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 skórka z cytryny
 garść jagód

1

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Piekarnik nastawić na 180C.
Ser zmiksować z cukrem, mąką i skórką z cytryny. Dodać jajka dalej miksując do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Ser połączyć z roztopioną czekoladą i dobrze wymieszać.

2

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową wylać na przygotowaną tortownicę i posypać z góry jagodami - według uznania.
Na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą.
Sernik piec w środkowej części piekarnika 30 min w temp 180C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160C i piec kolejne 30 min.

3

Ciasto studzić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce kilka godzin (ja zazwyczaj zostawiam na całą noc w lodówce).

Składniki

 400 g serka twarogowego 3-krotnie zmielonego
 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
 2 jajka
 ½ szklanka cukru
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 skórka z cytryny
 garść jagód

Przygotowanie

1

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Piekarnik nastawić na 180C.
Ser zmiksować z cukrem, mąką i skórką z cytryny. Dodać jajka dalej miksując do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Ser połączyć z roztopioną czekoladą i dobrze wymieszać.

2

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową wylać na przygotowaną tortownicę i posypać z góry jagodami - według uznania.
Na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą.
Sernik piec w środkowej części piekarnika 30 min w temp 180C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160C i piec kolejne 30 min.

3

Ciasto studzić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce kilka godzin (ja zazwyczaj zostawiam na całą noc w lodówce).

Sernik z białą czekoladą i jagodami
(Wyświetlono 1 933 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

6 komentarzy

  1. Ola 8 października 2018 o 11:52

    Ciasto przepyszne. Idealne.
    Dzieki za przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. Magdalena 23 sierpnia 2017 o 14:51

    Czy konieczne jest włożenie naczynia z wodą do piekarnika?

    Odpowiedz
    1. admin 1 września 2017 o 17:05

      tak – wtedy sernik nie pęka i równo rośnie poza tym jest delikatny

      Odpowiedz
  3. Beata 29 października 2016 o 16:10

    Dzień dobry. Link do sera u mnie nie działa. Powiedz Pani jego nazwę? Pozdrawiam Beata

    Odpowiedz
  4. Ewelina 1 grudnia 2015 o 20:37

    Witam, jakimi świeżymi lub mrożonymi owocami mozna zastąpić jagody

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.