Sernik z białą czekoladą i jagodami

Chwila relaksu dla mnie jest w … kuchni:) Sobota po pracy, a ja już wiem co chcę zrobić na niedzielne popołudnie. Zawsze tak jest! Uwielbiam stać w kuchni i miksować, kosztować, eksperymentować, a moment kiedy mogę siąść na podłodze i patrzeć w szybkę piekarnika po prostu ubóstwiam. Najlepsze kino na świecie. Teraz moja chęć gotowania jest jeszcze większa. Nie nadążam z fotografowaniem wszystkich moich fanaberii:)
Dzisiaj przedstawiam wam serniczek z białą czekoladą i jagodami. Koniecznie mocno schłodzony. Smakuje wybornie w rodzinnym towarzystwie. Sprawdźcie sami.
Zapraszam po przepis.
Składniki:
400g serka twarogowego 3-krotnie zmielonego (ja użyłam tego)
100 g białej czekolady (1 tabliczka)
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
skórka z cytryny
garść jagód
Przygotowanie:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Piekarnik nastawić na 180C.
2. Ser zmiksować z cukrem, mąką i skórką z cytryny. Dodać jajka dalej miksując do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
3. Ser połączyć z roztopioną czekoladą i dobrze wymieszać.
4. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową wylać na przygotowaną tortownicę i posypać z góry jagodami – według uznania.
5. Na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą.
6. Sernik piec w środkowej części piekarnika 30 min w temp 180C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160C i piec kolejne 30 min.
7. Ciasto studzić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce kilka godzin (ja zazwyczaj zostawiam na całą noc w lodówce).

Smacznego:)









3 Responses

  1. Ewelina pisze:

    Witam, jakimi świeżymi lub mrożonymi owocami mozna zastąpić jagody

  2. Beata pisze:

    Dzień dobry. Link do sera u mnie nie działa. Powiedz Pani jego nazwę? Pozdrawiam Beata

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel