Deser z tymiankiem

Uwielbiam ten stan kiedy wszystko dookoła jest na swoim miejscu  i można robić to co się lubi.  Tak powstał niezwykły letni deser ze świeżym tymiankiem (oczywiście prosto z mojego zielnika) który orzeźwił nam tropikalną niedzielę.
Te pyszne cudo to mus panna cotta o kokosowej nucie na czekoladowym spodzie oraz gotowanym w syropie mango zalanym galaretką cytrynową z tymiankiem. Niesamowite połączenie smaków musicie spróbować.
Za przepis dziękuję niezastąpionej Asi z Kwestii Smaku.

Składniki:
• 2 czubate łyżeczki żelatyny w proszku (1 łyżeczka = 5 ml)
• 330 ml mleka kokosowego
• 250 ml płynnej śmietanki kremowej 30% + 1 łyżka do spodu z herbatników
• 1 czubata łyżka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 1/2 szklanki białego cukru
• 250 g czekoladowych herbatników (np. Oreo)
• 70 g masła
• galaretka o smaku cytrynowym (1 opakowanie, 75 g)
• 1 duże świeże mango gotowane w syropie *
• listki z kilku gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie:
1. Kwadratową formę o boku 20 cm (lub okrągłą o średnicy 20 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (papier ma wystawać powyżej formy).
2. Żelatynę wymieszać z 2 ciepłej łyżkami wody, odstawić.
3. Do rondelka wlać mleko kokosowe, śmietankę kremową, wsypać cukier wanilinowy i biały cukier. Mieszając podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Dodać namoczoną żelatynę i mieszając dalej podgrzewać przez około 2 – 3 minuty aż cała żelatyna się rozpuści (masa nie musi być bardzo gorąca). Odstawić z ognia i całkowicie ostudzić.
4. Herbatniki (bez masy ze środka!) pokruszyć na proszek, wymieszać z roztopionym masłem oraz 1 łyżką śmietanki kremówki. Wyłożyć na spód foremki, ugnieść i wyrównać powierzchnię. Wstawić na pół godziny do lodówki.
5. Ostudzoną i tężejącą białą masę wylać na spód z herbatników i wstawić do lodówki do zastygnięcia na około 2 godziny.
6. Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dokładnie ostudzić.
7. Na stężałej masie ułożyć pokrojone owoce z syropu, zalać tężejącą galaretkę, posypać listkami tymianku i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 2 – 4 godziny). Kroić na kwadraty.
 
Jak zrobić mango w syropie?
* Mango obrać, obkroić miąższ wokół pestki, włożyć go do małego rondelka, wsypać 1/3 szklanki cukru, wlać sok z połowy cytryny i dolać tyle wody, aby prawie całe owoce były nią przykryte. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Wyjąć owoce z syropu i po ostudzeniu pokroić na paski. Syrop wykorzystać na kompot. Zamiast mango można też użyć gruszki ewentualnie owoców z puszki np. brzoskwiń. Można też użyć dżemu z kawałkami owoców (np. z ananasem, mango, marakują).
Pozdrawiam:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel