Niesamowite ciasto z OCTEM

Ten przepis czekał trochę na swoją realizację. Kiedy go znalazłam na blogu „Kuchnia Agaty” pod nazwą „Najdziwniejsze (przepyszne!) ciasto czekoladowe” od razu go zapisałam. Ciasto to wzbudza sensacje poprzez wykorzystanie w nim octu. Sama byłam ciekawa tego smaku więc zrobiłam te ekspresowe ciasto! Moje wrażenia: wspaniałe, sprężyste, odpowiednio wilgotne, łatwe do zrobienia jednym słowem IDEALNE.
A ocet? ocet nie jest wyczuwalny więc nie bójcie się spróbować. Ciekawostką jest też brak jajek – tak ma być!Ciasto robiłam w weekend 2 razy: jedna wersja z ananasem i wersja z wiśniami i migdałami.
Zachęcam do wypróbowania tego  przepisu.


Składniki (na formę 21×21 lub tortownicę o średnicy 23cm):
filiżanka = szklanka 250ml
3 filiżanki maki pszennej
2 filiżanki cukru
1/2 filiżanki ciemnego kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
2 filiżanki gorącej wody
3/4 filiżanki oleju
2 łyżki octu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulek)
aromat waniliowy

na wierzch: dowolne owoce ja użyłam do jednego ciasta ananasa z puszki a do drugiej wiśni i płatków migdałów które wsypałam do ciasta, 2 łyżki grubego cukru

Przygotowanie:

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej połączyć wodę, kawę, olej, ocet i aromat waniliowy. Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozłożyć owoce, posypać grubym cukrem. Piec ok. 40 minut (lub nieco dłużej, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty) w 180 C.


Smacznego:)









2 Responses

  1. Jo pisze:

    A mi niestety wyszedł straszny zakalec.
    Ciasto po wymieszaniu było dosyć rzadkie. Takie powinno być czy trzeba było dodać trochę więcej maki ?

    • admin admin pisze:

      Asiu wszystko powinno być tak jak pisze w przepisie. Ciasta nie powinno się za długo mieszać po połączeniu składników :) dosłownie kilka ruchów ręką

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel