Ciasto jogurtowe z ananasem i truskawkami

Dzisiaj propozycja sprawdzona przeze mnie już nie raz, niezawodna i przede wszystkim szybka czyli ciasto jogurtowe z ananasem. Przepis powstał w oparciu o już sprawdzony publikowany w TYM poście.
Aby ciasto urozmaicić dodałam do niego ananasy z puszki widoczny na zdjęciach. Aby ciasto udało się w 100% bardzo ważne jest aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową – nawet jogurt!!! Zachęcam do spróbowania bo według mnie to najlepsze ciasto jogurtowe – wilgotne i sprężyste – bardzo apetyczne:)

Smacznego. 🙂

Ilość porcji1 porcja

 340 g mąki
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 2 całe, duże jajka
 100 g cukru
 ½ szklanka oleju
 300 g jogurtu - użyłam 2 jogurtów brzoskwiniowych firmy Bakoma
 1 puszka ananasów
 kilka truskawek

1

Przesiewamy mąkę z proszkiem. - ważne aby przesiać mąkę - a nie wsypać i wymieszać

2

Dodajemy do maki cukier - mieszamy delikatnie

3

Następnie całą resztę składników, mieszamy do połączenia tak aby ciasto było gładkie. (Ważne jest aby nie mieszać za długo, tylko do idealnego do uzyskania gładkiej masy)

4

Przekładamy do formy (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą), na wierzch układamy odsączone krążki ananasa i truskawki - ja piekłam w formie 25x30, i do pieca na ok. 50 minut (170-180 stopni). - pieczemy do tzw suchego patyczka

5

Kiedy ciasto ostygnie posypuje cukrem pudrem z cynamonem:)

Składniki

 340 g mąki
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 2 całe, duże jajka
 100 g cukru
 ½ szklanka oleju
 300 g jogurtu - użyłam 2 jogurtów brzoskwiniowych firmy Bakoma
 1 puszka ananasów
 kilka truskawek

Przygotowanie

1

Przesiewamy mąkę z proszkiem. - ważne aby przesiać mąkę - a nie wsypać i wymieszać

2

Dodajemy do maki cukier - mieszamy delikatnie

3

Następnie całą resztę składników, mieszamy do połączenia tak aby ciasto było gładkie. (Ważne jest aby nie mieszać za długo, tylko do idealnego do uzyskania gładkiej masy)

4

Przekładamy do formy (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą), na wierzch układamy odsączone krążki ananasa i truskawki - ja piekłam w formie 25x30, i do pieca na ok. 50 minut (170-180 stopni). - pieczemy do tzw suchego patyczka

5

Kiedy ciasto ostygnie posypuje cukrem pudrem z cynamonem:)

Ciasto jogurtowe z ananasem i truskawkami
(Wyświetlono 1 705 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

6 komentarzy

  1. EWA 25 czerwca 2016 o 12:10

    Ciasto łatwe szybkie . Ja zrobiłam z truskawkami. Pyszooota 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 26 czerwca 2016 o 11:45

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję :*

      Odpowiedz
  2. Gosia 29 grudnia 2015 o 17:04

    Ciasto jest genialne. Proste i szybkie, a jednocześnie przepyszne. Wszystkie składniki zazwyczaj mamy w domu, więc idealnie nadaje się na niezaplanowane odwiedziny. Właśnie piekę po raz kolejny i chyba nigdy mi się nie znudzi.

    Odpowiedz
    1. admin 29 grudnia 2015 o 22:45

      cudownie czytać takie komentarze. Dziękuję :*

      Odpowiedz
  3. Maja 14 grudnia 2015 o 10:19

    Robiłam je wiele razy z różnymi owocami, jest super!

    Odpowiedz
    1. admin 14 grudnia 2015 o 23:40

      bardzo się cieszę 🙂 to również moje ulubione ciasto 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.