Wspaniały placek drożdżowy

Dziś zapraszam na przepyszne i mega szybkie jak na „drożdżowe” ciasto ze śliwkami. Jest to przepis, który wypatrzyłam już dawno na blogu Margotki i czekał w kolejce „do zrobienia”. Teraz żałuje że tak późno go wypróbowałam:) Placek jest puszysty, maślany, wilgotny,  idealnie słodki i pięknie wyrasta. Smakuje jak ciasto z dzieciństwa. Zobaczcie sami:)

————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
Patent Margotki na szybkie wyrośnięcie ciasta – świetny pomysł:) – cytuje za autorką:

„wykładam je natychmiast do formy, układam owoce (jabłka lub śliwki w cienkich plasterkach, maliny z jagodami i co kto lubi… ), posypuję odrobiną ciemnego cukru lub kruszonką (roztopione masło, trochę
cukru i mąki) i do piekarnika na 50 STOPNI. Po ok. 20 minutach ciasto jest wyrośnięte.
Wtedy zwiększam temperaturę do 165 stopni i po 20 minutach placek jest gotowy.
Przed wyjęciem z piekarnika, należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto się nie klei.”

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 4 żółtka
 ¾ szklanka cukru pudru
 olejek pomarańczowy i cytrynowy
 60 g drożdży
 1 szklanka ciepłego mleka
 3 szklanki mąki (używam mąki Lubella do ciast drożdżowych typ 550)
 ¼ kostki roztopionego masła
 ewentualnie według uznania skórka pomarańczowa i rodzynki

1

w dużej misce: 4 żółtka + ¾ szklanki cukru ucieram na kogel-mogel, dodaję olejek pomarańczowy i odrobinę cytrynowego

2

w półlitrowym naczyniu (wysokim) ucierać  lekko 6 dag drożdży z łyżką cukru, po chwili drożdże stają się płynne, zalać  je 1 szklanką ciepłego mleka, wymieszać i czekać aż wypełnią naczynie

3

dodać wyrośnięte drożdże do utartych jajek, wsypać jednocześnie 3 szklanki mąki, skórkę pomarańczową i rodzynki, mieszać kilka razy dużą łyżką, na końcu dodać ¼ kostki roztopionego masła, wymieszać i gotowe

Składniki

 4 żółtka
 ¾ szklanka cukru pudru
 olejek pomarańczowy i cytrynowy
 60 g drożdży
 1 szklanka ciepłego mleka
 3 szklanki mąki (używam mąki Lubella do ciast drożdżowych typ 550)
 ¼ kostki roztopionego masła
 ewentualnie według uznania skórka pomarańczowa i rodzynki

Przygotowanie

1

w dużej misce: 4 żółtka + ¾ szklanki cukru ucieram na kogel-mogel, dodaję olejek pomarańczowy i odrobinę cytrynowego

2

w półlitrowym naczyniu (wysokim) ucierać  lekko 6 dag drożdży z łyżką cukru, po chwili drożdże stają się płynne, zalać  je 1 szklanką ciepłego mleka, wymieszać i czekać aż wypełnią naczynie

3

dodać wyrośnięte drożdże do utartych jajek, wsypać jednocześnie 3 szklanki mąki, skórkę pomarańczową i rodzynki, mieszać kilka razy dużą łyżką, na końcu dodać ¼ kostki roztopionego masła, wymieszać i gotowe

Wspaniały placek drożdżowy
(Wyświetlono 1 987 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Paulina 4 stycznia 2017 o 22:30

    Drożdże suche czy w kostce? Na jaką blaszke są te proporcje?

    Odpowiedz
    1. admin 5 stycznia 2017 o 13:29

      drożdże świeże – na dużą blachę 30 x40 cm

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.