Wspaniały placek drożdżowy

Dziś zapraszam na przepyszne i mega szybkie jak na „drożdżowe” ciasto ze śliwkami. Jest to przepis, który wypatrzyłam już dawno na blogu Margotki i czekał w kolejce „do zrobienia”. Teraz żałuje że tak późno go wypróbowałam:) Placek jest puszysty, maślany, wilgotny,  idealnie słodki i pięknie wyrasta. Smakuje jak ciasto z dzieciństwa. Zobaczcie sami:)

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • olejek pomarańczowy i cytrynowy
  • 6dag drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki (używam mąki Lubella do ciast drożdżowych typ 550)
  • 1/4kostki roztopionego masła
  • ewentualnie według uznania skórka pomarańczowa i rodzynki

1. w dużej misce: 4 żółtka + ¾ szklanki cukru ucieram na kogel-mogel, dodaję olejek pomarańczowy i odrobinę cytrynowego

2. w półlitrowym naczyniu (wysokim) ucierać  lekko 6 dag drożdży z łyżką cukru, po chwili drożdże stają się płynne, zalać  je 1 szklanką ciepłego mleka, wymieszać i czekać aż wypełnią naczynie

3. dodać wyrośnięte drożdże do utartych jajek, wsypać jednocześnie 3 szklanki mąki, skórkę pomarańczową i rodzynki, mieszać kilka razy dużą łyżką, na końcu dodać ¼ kostki roztopionego masła, wymieszać i gotowe
———————————————————————————————————————–—————————————————————————————————
Patent Margotki na szybkie wyrośnięcie ciasta – świetny pomysł:) – cytuje za autorką:

„wykładam je natychmiast do formy, układam owoce (jabłka lub śliwki w cienkich plasterkach, maliny z jagodami i co kto lubi… ), posypuję odrobiną ciemnego cukru lub kruszonką (roztopione masło, trochę 

cukru i mąki) i do piekarnika na 50 STOPNI. Po ok. 20 minutach ciasto jest wyrośnięte.
Wtedy zwiększam temperaturę do 165 stopni i po 20 minutach placek jest gotowy.
Przed wyjęciem z piekarnika, należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto się nie klei.”

 
Smacznego:)









2 Responses

  1. Paulina pisze:

    Drożdże suche czy w kostce? Na jaką blaszke są te proporcje?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel