Sernik z jabłkami i bezą

Ten przepis powstał spontanicznie. Miałam do wykorzystania prażone jabłka i ser. Smakuje świetnie ale koniecznie dobrze schłodzony. Bardzo fajnie łączy się smak sera i prażonych jabłek z nutą cynamonu.
Zapraszam do skosztowania:)

 

Ciasto:
  • 150g masła
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżki wody
Masa serowa:
  • 100g masła
  • 150g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 400g sera trzykrotnie mielonego
  • łyżka kaszy mannej
  • skórka pomarańczowa – opcjonalnie
Masa jabłkowa:
  • 500g jabłek prażonych
  • 2 łyżki cynamonu
Masa bezowa:
  •  5 białek
  • 150g cukru pudru
Przygotowanie:
1. Masło posiekać z mąką, dodać wodę, szybko zagnieść. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 45min.
2. Ciastem wylepić boki i dno tortownicy o średnicy 25cm. Piec ok 15min w 220C.
3. cukier utrzeć z masłem, dodać ser, jajka, kasze i wszystko wymieszać.
4. Masę wyłożyć na ciasto, piec 20 min w temp 180C.
5. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, jabłka wymieszać z cynamonem.
5. Ostrożnie wyjąć sernik i delikatnie na wierzchu ułożyć masę jabłkową a na nią masę bezową i ponownie umieścić w piekarniku na 30 min w tej samej temp.
6. Sernik studzić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej schłodzić przez kilka godzin.
Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel