AleBabka:)

Dzisiaj typowo świąteczny przepis na drożdżową babę Wielkanocną – Ale Babka:)!!! jak firmowo to firmowo – hehehe
Dziś też szczególny dzień ponieważ mój blog ma swoje pierwsze urodziny. Miałam zamiar upiec coś wyjątkowego z tej okazji lecz ogrom obowiązków przedświątecznych nie pozwolił mi na świętowanie:)
Jednak tak jak moja Babcia mam zamiar świętować jubileusz przez tydzień – więc jeszcze wszystko przede mną:)
Z okazji Świąt życzę wszystkim samych udanych wypieków:), pyszności na stołach i wspólnie spędzonych słodkich chwil.
A jak smakuje AleBabka? jest typowo świąteczna, maślana z nuta szafranu, mięciutka i przepięknie pachnie. Idealna na Wielkanocny stół:)
Dziękuję wszystkim i zapraszam na Ale babkę:)
Składniki:
  • 15 dag rodzynek
  • kieliszek rumu
  • 5 dag drożdży
  • 1/4l mleka
  • 1/2 kg mąki
  • 15dag cukru
  • 4 żółtka
  • aromat cytrynowy
  • 1/2 kostki masła
  • szafran
Przygotowanie:
 
1. Namoczyć rodzynki w rumie.
2. Pokruszyć drożdże, wymieszać z połową ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i mąki. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Żółtka utrzeć z cukrem, stopić masło i wystudzić.
4. Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, kilka kropli aromatu cytrynowego.
5. Składniki wymieszać dolewając pozostałe mleko (Drugą połowę mleka wymieszać z roztartym szafranem.) wyrobić elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodać przestudzone masło.
6. Na koniec wsypać nasączone rodzynki i dokładnie wyrobić.
7. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
8. Gdy wyrośnie nałożyć do przygotowanej formy do jej 1/3 wysokości  i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 10min. (ja piekłam w dwóch formach na babki)
9. Wstawić do nagrzanego do temp 180C piekarnika i piec 50-55 min.
10. Ozdobić według upodobania – ja prezentuje dwie wersje – jedna z lukrem druga z czekoladą.
Smacznego:)

 









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel