Włoski sernik z ricottą

Uwielbiam mascarpone  i ricottę więc kiedy zobaczyłam ten przepis na Kwest Smaku wiedziałam, że będzie to udany wypiek. Pyszny sernik z użyciem tych serów wzbogacony o migdały smakował wszystkim – sernik jest kremowy z mocno wyczuwalną wanilią. Jego plusem jest szybkość wykonania – polecam również go dobrze schłodzić przed podaniem. (Cały czas sernik szafranowy jest moim nr 1!!! – i on będzie moim sernikiem wielkanocnym:) ).
Zapraszam

Składniki:

200 g gotowych ciasteczek amaretti, drobno rozkruszonych
50 g masła, rozpuszczonego
1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół i wyłuskana z ziarenek
500 g serka ricotta
125 g drobnego cukru (najlepiej brązowego)
250 g serka mascarpone
100 g zmielonych migdałów
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 duże jajka
skórka starta z 1 cytryny
garść płatków migdałowych
cukier puder do posypania

 Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Rozkruszone ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi spód 20 cm formy, wyrównać powierzchnię wypukłą częścią łyżki. Schłodzić w lodówce przez 15 minut.
  • Przełożyć ziarenka wanilii do większej miski, dodać ricottę, cukier, mascarpone, migdały, mąkę, jaja i skórkę cytrynową. Chwilę miksować na jednolitą masę.
  • Wylać na przygotowany spód, posypać płatkami migdałowymi. Ustawić na blasze do pieczenia i piec przez 45 minut na złoty kolor.
  • Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu.
  • Schładzać przez kolejną godzinę lub więcej, najlepiej w lodówce.
  • Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i pokroić dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu.
Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel