Tort owsiany z owocami – pycha!

Kiedy znalazłam ten przepis wiedziałam, że szybko z niego skorzystam. Nie minęło 20 min a już był w piekarniku:) Uwielbiam płatki owsiane, owsiankę i ciastka owsiane więc ten przepis z góry skazany był na sukces. Tort owsiany to prezent dla niezwykłej osoby, która w sobotę obchodziła urodziny.
Aśka jeszcze raz 100 lat! Samych wybitnych koni!! I więcej takich imprez! BUZIAK:)

Uważam że tort był trafnym wyborem wpisując się w nasz „konny” klimat – podstawą są płatki owsiane:)
A jak smakował? Moim zdaniem to bardzo ciekawe połączenie – na pewno będę korzystała z tego przepisu jeszcze nie raz. Tort składa się z chrupkiego owsianego spodu, najlepszego na świecie musu czekoladowego i sezonowych owoców. Jego zaletą jest szybkość wykonania. Polecam bo na prawdę warto. Zdrowo i kolorowo:)

 
Składniki na spód (o średnicy ok 20cm) – ja podwoiłam ilość ponieważ piekłam w tortownicy 28cm
  • 100g masła
  • 1/4 szl. cukru
  • 2 szkl. płatków owsianych
  • 1/2-3/4 szkl. mąki  pszennej (ja dodałam orkiszową)
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. W garnczku rozpuść masło i dodaj cukier. Następnie płatki owsiane i dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dodaj mąkę.
3. Wylep ciastem brzegi dno tortownicy o średnicy 20 cm. Wstaw ciasto do piekarnika na 15 min, aż płatki lekką się zrumienią. Wyjmij i odstaw.

Składniki na mus:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej
  • orzechy włoskie posiekane – garść
 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej o odłożyć do przestygnięcia. Serek mascarpone i kremówkę umieścić w naczyniu, krótko zmiksować, do uzyskania jednolitej masy. Dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać lub krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Przygotowanie:
Na wystudzony owsiany spód wyłożyć mus czekoladowy, następnie udekorować sezonowymi owocami.
Smacznego:)









3 Responses

  1. Mab pisze:

    Sam wygląd spowodował,ze się zakochałam :)

  2. Patrycja pisze:

    Robiłam już jakiś czas temu! Jest pyszny! Co prawda spód trochę mi się kruszył i był dość twardy, ale wszystkim baaaardzo smakował.

    Co mogło pójść nie tak z tym spodem? Czy on właśnie taki wychodzi?

    Pozdrawiam 😉

    • admin admin pisze:

      aby spód tak się nie kruszył można do masy dodać pół banana – ten spód jest raczej kruchy – takie jest jego założenie w tym przepisie :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel