Konkursowe ciasteczka migdałowe

Ten przepis stworzyłam na potrzeby konkursu firmy Lurpak. Ciasteczka są pyszne, idealnie kruche, pięknie pachnące migdałami. Po raz pierwszy użyłam do wypieków tego masła i muszę stwierdzić, że nie ma co żałować:) Może masło jest drogie ale za to smak ciastek przepyszny!
Zobaczcie sami zapraszam:)

Składniki:

  • 100g mielonych migdałów,
  • 100g cukru
  • 125g masła Lurpak:)
  • żółtko
  • 250g mąki
  • łyżka kwaśnej śmietany

Do ozdoby użyłam cukru pudru i galaretki agrestowej.

Przygotowanie:

Do miski wsypać zmielone migdały, cukier, mąkę, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Uformować je w kule, spłaszczyć i umieścić w lodówce na 2 godziny.Po tym czasie rozwałkować i wycinać foremką ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-13 min w 180C na złoty kolor. Ostudzić. Ciasteczka posypać cukrem pudrem.Galaretkę przygotować z połowy wody podanej na opakowaniu. Tężejącą galaretkę przełożyć do szprycy (u mnie była to strzykawka:))Udekorować kropelkami.

Smacznego:)









4 Responses

  1. Magdalena pisze:

    Czy można użyć cukru pudru?

  2. Magdalena pisze:

    Czy mogę użyć jogurt zamiast śmietany!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel