Pomarańczowy puch!

Ostatnio furorę w domu zrobiły cytrynowe kwadraciki więc w niedzielę stwierdziłam że muszę w końcu wypróbować tą wersję ciasta w wersji pomarańczowej.
I tak oto zapraszam na pomarańczowy puch który powstał dzięki pomocy w kuchni mojej siostry:)
Przyznam obiektywnie że wersja cytrynowa jest najlepsza!!

Składniki na ciasto:

  • 225 g mąki
  • 65 g cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 225 g masła o temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i szybko wyrobić, można za pomocą miksera. Rękoma oprószonymi mąką wgnieść ciasto w formę (23 x 35 cm). Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto po-nakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 175ºC przez 20 – 25 minut.
Składniki na krem cytrynowy:
  • 6 średnich jajek
  • 200 g cukru
  • 60 g mąki
  • skórka starta z pomarańczy
  • 150 ml soku z pomarańczy i odrobina soku z cytryny (ok 1 łyżka)
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a następnie żółtka. Wmieszać mąkę, skórkę z pomarańczy, a na końcu sok z pomarańczy.

Krem wyłożyć na podpieczone ciasto. Od tego czasu piec kolejne 30 minut w temperaturze 160ºC.

Ponadto:
  • cukier puder do posypania
Smacznego:)









6 Responses

  1. Magosia pisze:

    A kiedy dolać sok pomarańczowy? Razem z cytryną?

  2. Agata pisze:

    Bardzo smaczne ciasto, przypadło mi do gustu teraz spróbuję wersji cytrynowej 😊

  3. Sylwia pisze:

    Czy w wersji cytrynowej dajemy tyle samo soku, też 150ml? Czy ze względu na kwasotę zmniejszać ilość?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel