Niezwykłe Brownie po raz pierwszy!!!

Brownie chodziło za mną już bardzo długo ponieważ jeszcze nigdy go nie piekłam. 
Trochę do wypróbowania tego przepisu zniechęcał mnie mój Mąż który nie jest fanem czekoladowych wypieków:(  No ale niezwykle mroźna zima pogoniła mnie szybko do kuchni i tak oto powstało niezwykłe czekoladowe Brownie. Ciasto to jest idealne zarówno jeszcze cieplutkie jak i na drugi dzień. Robi się je ekspresowo – piecze się tylko 18 min. Smakuje bajecznie z kubkiem mleka – to ciastko marzenie:) 
Druga połowa czekolado-holików  była zachwycona – ciasto znikło ekspresowo!
Moje Brownie to kompozycja czekoladowego spodu z prażonymi włoskimi orzechami, serową pierzynką o smaku waniliowym i czekoladową skorupką.

Skuście się na ten przepis i napiszcie czy też Wam tak smakowało.
A jutro kolejna FOTOrelacja – z małymi potworkami:)))
ZAPRASZAM:)

 

źródło Kwestia Smaku z moimi modyfikacjami
Składniki:150 g ciemnej gorzkiej czekolady (około 60% kakao)
250 g masła
200 g cukru trzcinowego (np. ciemnego muscavado)
150 g orzechów (macadamia lub dowolnych np. włoskich czy mieszanych)
150 g mąki żytniej razowej
szczypta soli morskiej
2 łyżki kakao
4 jajka
 
Składniki masy serowej:
 250g serka mascarpone
• 1 jajko
•  łyżka cukru pudru
• 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 
Wszystkie składniki razem wymieszać na gładką masę.
na wierzch – 100 g mlecznej czekolady, startej na wiórki
Blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm lub 23 x 23 cm, ewentualnie okrągła tortownica 26 cm posmarowane masłem.

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W większej misce roztopić połamaną czekoladę razem z masłem. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, ale można też w dobrym garnku z grubym dnem na malutkim ogniu ciągle mieszając. Masa nie może zgęstnieć ani podgrzać się za bardzo. Ma być błyszcząca, lejąca i lekko ciepła. Odstawić z ognia i wymieszać z cukrem.
  • Orzechy grubo posiekać i lekko zrumienić na suchej patelni na bardzo małym ogniu, ostudzić. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z solą i kakao.
  • Do masy z czekolady i masła dodawać kolejno jajka mieszając energicznie rózgą lub miksując mikserem na małych obrotach aż powstanie jednolita masa. Wsypać mąkę z dodatkami i mieszać składniki łyżką przez 1 minutę, aż masa będzie idealnie gładka, jednolita i błyszcząca. Na koniec połączyć z orzechami.
  • Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię, na wierzch wylać masę serową a następnie zetrzeć mleczną czekoladę lub zrobić wiórki obieraczką do warzyw. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 18 minut, ale nie dłużej niż 20 minut. Brownie nie pieczemy do idealnie suchego patyczka. Ciasto zastygnie jeszcze po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego:)









11 Responses

  1. Marysia pisze:

    Cześć,
    Brownie uwielbiam, ale piekłam dziś po raz pierwszy w życiu. Czy ciasto może być po wyjęciu z piekarnika wręcz lekko ‚ pływające’?

    Proporcje zgodne z przepisem, czas i temperatura pieczenia również. Wstawiłam do chłodniej spiżarni, ciekawa jestem co zastanę rano:)
    Pozdrawiam i życzę pysznych Świąt!

  2. Maja pisze:

    Kingo, po czym poznać, że brownie należy już wyjmować z pieca?

    :) Pozdrawiam serdecznie!

  3. Maja pisze:

    Niezwykłe brownie wyszło pyszne – i nie przepiekłam!!! Sprawdzałam palcem, jak radziłaś i udało się!
    Serek jest delikatny, jakby trochę budyniowy.
    W ogóle fajny ten blog – czytam i korzystam od czasów Master… :)

  4. Lukasz pisze:

    Na jakiej funkcji pieczecie to Brownie? Ja piekłem na Góra, dół i na środkowym poziomie. Po bokach wyszło fajnie, wilgotne a im bardziej do środka tym się robi taka całkiem nieupieczona paćka. Proszę o wskazówki czy użyć może Góra dół + termoobieg a może sam termoobieg? I która półka. Pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      wszystko zrobiłeś dobrze – ja właśnie tak piekłam to brownie. jeżeli Twój piekarnik nie dopiekł to spokojnie możesz spróbować z funkcją termoobiegu.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel