FOTOrelacja – chlebek bananowy czyli Hello Banana:)

Musicie zobaczyć tą fotorelacje!!! Jak patrzę na te zdjęcia to buzia uśmiecha mi się od ucha do ucha!
Zabawy było co nie miara, a wszystko za sprawą przepisu na ciasto, które gościło na wielu blogach i zrobiło ogromna furorę w sieci. Przepis jest fantastyczny! Nigdy nie byłam fanką bananowych ciast, ale chlebek Sophie Dahl zmienił wszystko. Kolejny idealny wypiek – robi się go mega szybko, zużywa się do niego mało składników i niesamowicie smakuje. Jest wilgotny i cudownie pachnie bananami. Zresztą zobaczcie sami!

źródło

Składniki:
  • 4 bardzo dojrzałe banany – najlepiej z ciemną wręcz czarną skórką:)
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • szklanka brązowego cukru (proponuję dać mniej bo banany im ciemniejsze tym słodsze)
  • 1 jajko, rozbełtane
  • 75 g miękkiego masła
  • 170 g mąki orkiszowej (może być zwykła pszenna)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta imbiru

Wykonanie:

Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.Ja użyłam formy silikonowej więc pominęłam smarowanie:)Piekarnik nagrzać do 180 st C
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią.
Mąkę wymieszać z solą, imbirem i sodą i dodać stopniowo do bananów. Dokładnie wymieszać.
Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.
Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę.
Po upieczeniu ostudzić w formie.

Specjalne podziękowania dla mojej niezastąpionej siostry Mai:) – dobrze, że dała sobie zrobić zdjęcie:)))
Smacznego:)









9 Responses

  1. A. pisze:

    Czy można zamiast mąki orkiszowej użyć mąk gryczanej, ryżowej, kukurydzianej lub pełnoziarnistej pszennej?
    Serdecznie pozdrawiam! :-)

  2. Magda pisze:

    A czy zamiast masła można użyć oleju kokosowego? który z tych składników jest zdrowszy?
    Pozdrawiam :)

  3. Magda pisze:

    Chlebek już w piekarniku, dodałam jeszcze trochę bakalii dla urozmaicenia :) i pomyślałam, że może by tak zamiast masła dodać awokado, ale niestety okazało się niezdatne do spożycia :( więc zostałam przy oleju kokosowym :) a mąkę dodałam pełnoziarnistą.

    PS trafiłam tu wraz z zakupem książki „Fit pyszności” i… sama zostałam kupiona! Jest tutaj przecudownie, tyle wspaniałych przepisów, że nie wiem od którego zacząć! I te kolorowe zdjęcia! Wszystko jest super czyli tak jak być powinno :) od teraz śledzę na bieżąco! Nigdzie nie wychodzę – zostaję tutaj tak długo jak tylko można! :)

    • Magda pisze:

      Fit słodkości oczywiście, ale myślę, ze w środku same pyszności 😀

    • admin admin pisze:

      Magdo dziękuję – takie komentarze są dla mnie najpiękniejsze – nawet nie masz pojęcia jak poprawiłaś mi humor :* dziękuję za to że tutaj ze mną jesteś i że poświeciłaś swój czas aby do mnie napisać – to cudowne!
      Gdybym miała cię obok wyściskałabym cię i wycałowała :*

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel