Viva la pasta czyli makaron orkiszowy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dzisiaj pyszny makaron orkiszowy z liśćmi szpinaku i suszonymi pomidorami.
Pyszna propozycja na szybka – zdrową kolację.
Uwielbiam makaron bo zawsze świetnie smakuje i prawie wszystko do niego pasuje:)
Poniższa wersja makaronu penne na sam koniec wzbogacona o sezam i parmezan – VIVA LA PASTA!!!
inspiracja Kwestia Smaku

Składniki:

  • 150 g makaronu orkiszowego
  • 2 garście świeżego szpinaku, umytego i dokładnie osuszonego
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz,
  • sezam
  • tarty parmezan

Wykonanie:

  • Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, włożyć grubo pokrojony szpinak i chwilę podsmażyć mieszając. Jak tylko liście zwiędną doprawić solą i pieprzem, dokładnie odsączyć i zdjąć z patelni.
  • Na umytą i suchą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy i zrumienić pokrojony w plasterki czosnek, posolić. Obok na patelni podgrzać suszone pomidory, wlać 4 łyżki ziołowego oleju, w którym leżały pomidory. Odstawić z ognia.
  • Makaron ugotować al dente.
  • Do dużej patelni wlać 1 łyżkę oliwy i włożyć ugotowany makaron, podsmażyć na dużym ogniu, pod koniec dodając przyprawę grillową. Dodać szpinak, suszone pomidory i czosnek, wymieszać i chwilę podgrzewać. Posypać parmezanem i sezamem. Posypać pieprzem, ewentualnie doprawić solą.
Smacznego:)









2 Responses

  1. Karolina pisze:

    Jadłam niedawno podobny makaron w restauracji, tylko, że dodana była jeszcze cukinia :) W najbliższej przyszłości muszę wypróbować ten według Pani przepisu!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel