Niesamowity Tort makowy z kremem kawowym

Dzisiaj zapraszam na niesamowity tort makowy z pysznym kremem kawowym i konfiturą wiśniową. Ciasto powstało z okazji 60-urodzin mojego Teścia. Trochę przygotowanie przysporzyło mi problemu ponieważ użyłam gotowej masy makowej i ciasto było mokre, ciężko się kroiło jednak smak był niepowtarzalny.
Tort jest idealnie słodki, krem kawowy idealnie współgra z makiem a całość ożywia konfitura wiśniowa.
Na pewno powrócę do tego przepisu.
Inspiracją do tego przepisu był niezawodny blog Kwestia Smaku.

Blaty z masy makowej:
• 850 g masy makowej z bakaliami (domowej, 1/2 tego przepisu)
• 4 łyżki kaszy manny (suchej)
• 6 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)

Blaty z masy makowej: tortownicę o średnicy 21 – 23 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę makową wraz z bakaliami wymieszać z kaszą manną. Żółtka utrzeć na puszysty krem (około 7 minut). Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Połączyć masę makową z żółtkami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 – 45 minut. Ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty, gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone. Można upiec 1 – 2 dni wcześniej i schłodzić dla łatwiejszego przekrojenia.
Mus kawowy:
• 250 ml śmietanki kremowej do deserów 36%, bardzo zimnej
• 2/3 szklanki cukru pudru
• 500 g sera mascarpone
• 4 – 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)
Mus kawowy: zimną śmietankę kremową ubić razem z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę. Delikatnie wymieszać łyżką z serem mascarpone, a następnie z ostudzoną kawą. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
Nasączenie: 

• 4 łyżki likieru wiśniowego (kirsch, wiśniówka)
• 1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)
• 1 łyżka cukru
Nasączenie: wymieszać likier wiśniowy z kawą i cukrem. W przypadku bardzo wilgotnych blatów (np. z gotowej masy makowej) nasączenie należy odpowiednio ograniczyć.

Przygotowanie:
  • Przełożenie: pierwszy blat makowy ułożyć na tortownicy i skropić go 1/3 nasączenia. Rozsmarować całą konfiturę razem z wiśniami, wyłożyć 1/3 musu kawowego. Przykryć drugim krążkiem, skropić go 1/3 nasączenia, następnie wyłożyć 1/3 musu kawowego i rozłożyć wiśnie z kompotu (lub rozmrożone i odsączone na sicie). Położyć ostatni krążek, skropić resztą
  • Dowolnie udekorować
Smacznego:)









6 Responses

  1. Anya pisze:

    Dzien dobry,
    Pisze z zapytaniem o przepis na domowa mase makowa. Czy gotowa, kupiona w sklepie jest alternatywa?
    Pozdrawiam,
    Ania

  2. Beata pisze:

    Mam nadzieję że ten przepis będzie na Pani stronie widoczny również przed samymi świętami. Musze go zrobić dla mojej mamy. Ona tak kocha moje torty. Jak go upiekę to zdam relacje. Beata

  3. Karolina pisze:

    Przecież ten przepis jest bezczelnie skradziony z bloga kwestiasmaku!
    ŻAŁOSNE

    • admin admin pisze:

      nic tu nie jest skradzione!!! – przecież widocznie podaję autora z linkiem do jego strony!!!- proszę czytać z uwagą, a nie osądzać i obrażać!!! –
      „Na pewno powrócę do tego przepisu.
      Inspiracją do tego przepisu był niezawodny blog Kwestia Smaku.”

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel