FOTORELACJA!!!cytrynowe kwadraciki

Dzisiaj specjalny przepis!!
Spełnione życzenia dwóch małych skrzatów którym ku mojej uciesz bardzo spodobało się wspólne pieczenie, a każdy wpis z ich udziałem na blogu robi furorę.
Miało być koniecznie cytrynowo –  no i miało być razem!!!
Efektem są pyszne kwadraciki cytrynowe, które już raz robiłam i zachwyciły mnie swoim smakiem. Tym razem również okazały się strzałem w 10. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki.
Ciasto jest jak to dzieci nazwały „superanckie, przepyszne”:)) moja siostra powiedziała „Boże one było przepyszne” – cała blacha znikła w tempie mega ekspresowym. Musicie spróbować je zrobić – oczaruje każdego – idealnie słodkie i idealnie kwaśne – niesamowite. Na pewno zrobię je jeszcze raz, kusi mnie pomarańcza zamiast cytryny. Czekajcie na kolejny wpis i częstujcie się tym doskonałym przepisem:)

 
Składniki na ciasto:
  • 225 g mąki
  • 65 g cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 225 g masła o temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i szybko wyrobić, można za pomocą miksera. Rękoma oprószonymi mąką wgnieść ciasto w formę (23 x 35 cm). Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto po-nakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 175ºC przez 20 – 25 minut.

Składniki na krem cytrynowy:

  • 6 średnich jajek
  • 300 g cukru
  • 60 g mąki
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 150 ml soku z cytryny

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a następnie żółtka. Wmieszać mąkę, skórkę cytrynową, a na końcu sok z cytryny.

Krem wyłożyć na podpieczone ciasto. Od tego czasu piec kolejne 30 minut w temperaturze 160ºC.
Ponadto:
  • cukier puder do posypania
 Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem, ostudzone pokroić na kwadraty.

i jeszcze zdjęcia najlepszego pomocnika – nasz żywy odkurzacz :))

Za zdjęcia dziękujemy Cioci Maji:))
Smacznego :)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel