Cinnabon rolls czyli drożdżówki cynamonowe

Dzisiaj przepis na pięknie pachnące cynamonem ślimaczki  – cinnabon rolls. Te drożdżowe bułeczki są przepyszne! Najlepsze jeszcze cieplutkie! Idealne na zimowe wieczory i poranki. Musicie się skusić na przepis – będziecie oczarowani tym smakiem a zapach podczas pieczenia – bajka:))

Przepis zmodyfikowany z blogu Lubię gotować oraz z tej strony.

Ilość porcji1 porcja

Ciasto drożdżowe
 3 szklanki mąki pszennej
 ½ łyżeczki soli
 5 łyżki cukru
 ¾ szklanka ciepłego mleka
 1 jajko
 30 g świeżych drożdży
 70 g roztopionego masła
Nadzienie
 2 łyżki cynamonu
 75 g miękkiego masła
 ½ szklanka brązowego cukru
 ½ szklanka posiekanych orzechów włoskich
Polewa
 1 serek mascarpone
 ¾ szklanka cukru pudru
 2 łyżki esencji waniliowej
 sok z jednej pomarańczy

1

Drożdże rozcieram z łyżką cukru. Dodaję do masy pół szklanki ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce, aby drożdże podrosły (na ok. 15 minut).

2

Następnie w dużej misce mieszam suche składniki. Dolewam do tego drożdże i resztę mleka,  roztopione masło oraz wbijam jajko.

3

Zagniatam przez ok. 10-15 minut aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawiam na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.

4

W międzyczasie przygotowuje farsz:  rozcieram miękkie masło, pokrojone orzechy z cukrem i cynamonem.

5

Następnie wyjmuję ciasto na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowuję je na kwadrat o bokach ok. 30 cm.

6

Ciasto smaruję masą - farszem cynamonowym. Zwijam w roladę. Kroję na grube (ok. 2 cm) plastry i układam w okrągłej blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm – ciasto jeszcze urośnie!

7

Odstawiam blaszkę z bułeczkami na ok. godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smaruję mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.

8

Piekę w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut.

9

Na koniec polać przygotowaną pyszna polewą.

Składniki

Ciasto drożdżowe
 3 szklanki mąki pszennej
 ½ łyżeczki soli
 5 łyżki cukru
 ¾ szklanka ciepłego mleka
 1 jajko
 30 g świeżych drożdży
 70 g roztopionego masła
Nadzienie
 2 łyżki cynamonu
 75 g miękkiego masła
 ½ szklanka brązowego cukru
 ½ szklanka posiekanych orzechów włoskich
Polewa
 1 serek mascarpone
 ¾ szklanka cukru pudru
 2 łyżki esencji waniliowej
 sok z jednej pomarańczy

Przygotowanie

1

Drożdże rozcieram z łyżką cukru. Dodaję do masy pół szklanki ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce, aby drożdże podrosły (na ok. 15 minut).

2

Następnie w dużej misce mieszam suche składniki. Dolewam do tego drożdże i resztę mleka,  roztopione masło oraz wbijam jajko.

3

Zagniatam przez ok. 10-15 minut aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawiam na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.

4

W międzyczasie przygotowuje farsz:  rozcieram miękkie masło, pokrojone orzechy z cukrem i cynamonem.

5

Następnie wyjmuję ciasto na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowuję je na kwadrat o bokach ok. 30 cm.

6

Ciasto smaruję masą - farszem cynamonowym. Zwijam w roladę. Kroję na grube (ok. 2 cm) plastry i układam w okrągłej blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm – ciasto jeszcze urośnie!

7

Odstawiam blaszkę z bułeczkami na ok. godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smaruję mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.

8

Piekę w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut.

9

Na koniec polać przygotowaną pyszna polewą.

Cinnabon rolls czyli drożdżówki cynamonowe
(Wyświetlono 6 072 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

15 komentarzy

  1. Magda 15 marca 2018 o 15:19

    czy mozna uzyc maki orkiszowej pelnoziarnistej?

    Odpowiedz
    1. admin 15 marca 2018 o 15:43

      tak 🙂

      Odpowiedz
  2. Kasia 2 lutego 2018 o 17:14

    Kinga, robiłam fit drożdżówki cynamonowe z mąki orkiszowej z Twojego przepisu z książki. Dałam wszystko wyważone co do grama, ale masa była bardzo kleista 🙁 Dodałam więcej mąki, ale musiałam dodać dużo więcej, żeby masa się w miarę trzymała kupy, jednak ciasto wyrosło tylko trochę i finalnie wylądowało w koszu. Co mogło pójść nie tak?

    Odpowiedz
    1. admin 3 lutego 2018 o 16:08

      za dużo mąki powoduje że ciasto jest twarde – czy dynia była dobrze odcedzona przez zmiksowaniem ?

      Odpowiedz
  3. Martyna 2 maja 2017 o 00:22

    Mam takie pytanie, czy zamiast drozdzy świeżych moge użyć tych suszonych? Czy wpłynie to w jakikolwiek sposob na efekt koncowy?
    Dziekuje za odpowiedz 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 4 maja 2017 o 11:40

      spokojnie można użyć drożdży suszonych

      Odpowiedz
  4. julia 5 stycznia 2017 o 18:54

    drożdżowki po wystygnięciu robią się strasznie twarde? co robię nie tak ?

    Odpowiedz
    1. admin 5 stycznia 2017 o 22:53

      za dużo mąki jest dodawane podczas wyrabiania ciasta

      Odpowiedz
  5. Aśka 25 listopada 2016 o 20:45

    Kinga, a można użyć mąki pełnoziarnistej?

    Odpowiedz
    1. admin 27 listopada 2016 o 23:11

      tak – oczywiście 🙂

      Odpowiedz
  6. Paula 11 listopada 2016 o 12:01

    Witam, masz jakiś sposób na to, żeby masa nie wypływała spod drożdżówek? u mnie zawsze się kończy tym, że cała blaszkę mam zalaną masą i mało co zostaje w bułeczkach 🙁

    Odpowiedz
    1. admin 11 listopada 2016 o 14:33

      Paula nie wypełniaj ciasta po brzegi – pozostaw 1 cm z każdej strony

      Odpowiedz
      1. Paula 11 listopada 2016 o 15:36

        Dziękuję 🙂

        Odpowiedz
  7. Asia 11 listopada 2016 o 08:03

    Kingo poratuj zaplanowałam dziś zrobić te pyszne drożdżówki cynamonowe , jeśli chodzi o polewę czy mogę zastąpić serek mascarpone serkiem białym kremowym almette?

    Odpowiedz
    1. admin 11 listopada 2016 o 14:33

      tak 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.