Cinnabon rolls czyli drożdżówki cynamonowe

Dzisiaj przepis na pięknie pachnące cynamonem ślimaczki  – cinnabon rolls. Te drożdżowe bułeczki są przepyszne! Najlepsze jeszcze cieplutkie! Idealne na zimowe wieczory i poranki. Musicie się skusić na przepis – będziecie oczarowani tym smakiem a zapach podczas pieczenia – bajka:))
Zapraszam:)

Składniki 

Ciasto drożdżowe:
– 3 szklanki mąki pszennej
– 1/2 łyżeczki soli
– 5 łyżek cukru
– 3/4 szklanki ciepłego mleka
– 1 jajko
– 30 gr świeżych drożdży
– 70 gr roztopionego masła

Nadzienie:
– 2 łyżki cynamonu
– 75g miękkiego masła
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Polewa:
1 serek mascarpone(250 g)
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki esencji waniliowej
sok z jednej pomarańczy
Całość zmiksować. Polewać gorąca ciastka.

Przygotowanie

Drożdże rozcieram z łyżką cukru. Dodaję do masy pół szklanki ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce, aby drożdże podrosły (na ok. 15 minut). Następnie w dużej misce mieszam suche składniki. Dolewam do tego drożdże i resztę mleka,  roztopione masło oraz wbijam jajko. Zagniatam przez ok. 10-15 minut. aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawiam na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.

W międzyczasie przygotowuje farsz:  rozcieram miękkie masło, pokrojone orzechy z cukrem i cynamonem.

Następnie wyjmuję ciasto na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowuję je na kwadrat o bokach ok. 30 cm. Ciasto smaruję masą – farszem cynamonowym. Zwijam w roladę. Kroję na grube (ok. 2 cm) plastry i układam w okrągłej blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm – ciasto jeszcze urośnie! Odstawiam blaszkę z bułeczkami na ok. godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smaruję mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.
Piekę w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut.

Na koniec polać przygotowaną pyszna polewą.

Przepis zmodyfikowany z blogu Lubię gotować
oraz z tej strony

Smacznego:)









9 Responses

  1. Asia pisze:

    Kingo poratuj zaplanowałam dziś zrobić te pyszne drożdżówki cynamonowe , jeśli chodzi o polewę czy mogę zastąpić serek mascarpone serkiem białym kremowym almette?

  2. Paula pisze:

    Witam, masz jakiś sposób na to, żeby masa nie wypływała spod drożdżówek? u mnie zawsze się kończy tym, że cała blaszkę mam zalaną masą i mało co zostaje w bułeczkach :(

  3. Aśka pisze:

    Kinga, a można użyć mąki pełnoziarnistej?

  4. julia pisze:

    drożdżowki po wystygnięciu robią się strasznie twarde? co robię nie tak ?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel