Muffinki z białym serem

Zapraszam do poczęstowania się muffinką z pysznym serkiem. Idealna propozycja na ekspresowy podwieczorek. Smakują cudownie jeszcze lekko cieplutkie:) Przygotowuje się je ekspresowo. Przepis z blogu Mojej Wypieki.
Ja zrobiłam te muffinki w foremkach o rożnych kształtach. Zobaczcie sami:)
W misce wymieszać suche składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • od 1/2 do 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie 1 łyżeczka cukru waniliowego
W drugiej misce wymieszać mokre składniki:
  • 100 g masła (rozpuszczonego wcześniej)
  • 1 szklanka mleka lub jogurtu lub kefiru lub maślanki (jeśli jogurt jest gęsty,to można dodać jeszcze 1/4 szklanki)
  • 2 jajka
Do miski z suchymi składnikami dodać składniki mokre, wymieszać wszystko szybko i byle jak, tylko do połączenia się składników.
Ser twarogowy (250 g) wymieszać z żółtkiem i cukrem waniliowym. Nakładać do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej sera. Uwaga: nie wypełniać foremek po brzegi – ja nałożyłam ok 3/4.
Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 170°C.
Smacznego :)









2 Responses

  1. kasia pisze:

    Witam, bardzo dziękuję za przepis, niestety nie trzymałam się do końca oryginału, ale i tak wyszło pysznie. Użyłam 2 szkl mąki ( 1,5 żytniej razowej typ 2000+ 0,5 kokosowej), 3/4 cukru palmowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia; w mokrych składnikach masło ghee, 2 małe jogurty naturalne bio, 2 jajka i 1 białko; twaróg wymieszałam z żółtkiem i 3 łyżkami syropu daktylowego. Zrobiłam wypiek w formie ciasta,a nie babeczek, ciasto z masą twarogową wymieszałam w jednej misce i upiekłam w okrągłej foremce z dziurką w środku. Pięknie wyrosło, jest mokre i sycące.
    Przepis wykorzystałam już drugi raz. Dużo czerpię z bloga i książki, dziękuję.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel