Keks świąteczny – najlepszy!

Moje święta od zawsze pachniały choinką, makówkami, piernikiem. Nie może zabraknąć prezentów i…bakalii. Jestem ich ogromną fanką Kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu Asi z Kwestii Smaku wiedziałam, że będzie gościł na świątecznym stole. Jest przepyszny, nafaszerowany bakaliami robi się go bardzo łatwo i jest zdrowy. Będę go na pewno robiła częściej bo to są moje smaki. Musicie też go spróbować. Najlepszy keks świąteczny poleca się na święta.

Ilość porcji15 porcji
Czas Przygotowania30 minutCzas pieczenia55 minutCałkowity czas1 godz. 30 minut

Bakalie
 1 szklanka rodzynek
 1 szklanka suszonej żurawiny
 10 suszonych śliwek, pokrojonych
 kilka suszonych moreli i brzoskwiń
 ½ szklanka wiórków kokosowych
 ½ szklanka płatków migdałów
 75 g drobno posiekanej ciemnej czekolady 70%
Do namoczenia bakalii
 ¾ szklanka soku pomarańczowego
- Dodatki
 2 łyżki miodu
 ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Oraz
 2 szklanki mąki pszennej razowej
 1 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 ½ szklanka cukru trzcinowego
 2 płaskie łyżeczki sody
 3 jajka
 100 g oliwy z oliwek

1

Najpierw przygotować bakalie: do garnka wlać sok pomarańczowy, podgrzać. Gdy będzie gorący odstawić z ognia, dodać wszystkie bakalie oprócz czekolady, wymieszać i odstawić na pół godziny do nasączenia.

2

Dodać dodatki: miód, cynamon, wanilię, wymieszać. Dodać czekoladę i odstawić.

3

Piekarnik nagrzać do 180 º C. Formę keksową o wymiarach około 9 cm x 27 cm o wysokości 8 cm posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.

4

Do dużej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, wymieszać.

5

Jajka roztrzepać i wymieszać oliwą, następnie wlać do bakalii i wymieszać. Wszystko dodać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.

6

Wyłożyć masę keksową do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 50 – 60 minut.

7

Wyjąć, dokładnie ostudzić. Trzymać zawinięty w folię aluminiową, można zamrozić pokrojony na plastry lub w całości.

Wartości odżywcze

Porcji 15

Składniki

Bakalie
 1 szklanka rodzynek
 1 szklanka suszonej żurawiny
 10 suszonych śliwek, pokrojonych
 kilka suszonych moreli i brzoskwiń
 ½ szklanka wiórków kokosowych
 ½ szklanka płatków migdałów
 75 g drobno posiekanej ciemnej czekolady 70%
Do namoczenia bakalii
 ¾ szklanka soku pomarańczowego
- Dodatki
 2 łyżki miodu
 ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Oraz
 2 szklanki mąki pszennej razowej
 1 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 ½ szklanka cukru trzcinowego
 2 płaskie łyżeczki sody
 3 jajka
 100 g oliwy z oliwek

Przygotowanie

1

Najpierw przygotować bakalie: do garnka wlać sok pomarańczowy, podgrzać. Gdy będzie gorący odstawić z ognia, dodać wszystkie bakalie oprócz czekolady, wymieszać i odstawić na pół godziny do nasączenia.

2

Dodać dodatki: miód, cynamon, wanilię, wymieszać. Dodać czekoladę i odstawić.

3

Piekarnik nagrzać do 180 º C. Formę keksową o wymiarach około 9 cm x 27 cm o wysokości 8 cm posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.

4

Do dużej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, wymieszać.

5

Jajka roztrzepać i wymieszać oliwą, następnie wlać do bakalii i wymieszać. Wszystko dodać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.

6

Wyłożyć masę keksową do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 50 – 60 minut.

7

Wyjąć, dokładnie ostudzić. Trzymać zawinięty w folię aluminiową, można zamrozić pokrojony na plastry lub w całości.

Keks świąteczny – najlepszy!
(Wyświetlono 3 216 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

12 komentarzy

  1. Iza 11 grudnia 2018 o 16:14

    Czy może być po prostu mąka pełnoziarnista zamiast pszennej razowej? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 15:55

      może być

      Odpowiedz
  2. sdg 12 grudnia 2016 o 21:12

    Bardzo dziękuję … mam nadzieję, że zdążę przed świętami :)… w przeciwnym razie będzie tylko makówka i moczka 😉

    Odpowiedz
  3. sdg 12 grudnia 2016 o 13:18

    Mam zawsze ten sam problem … gdzie można zdobyć ekstrakt waniliowy? … wiem, że można zrobić samodzielnie, ale to rozwiązanie jest dla cierpliwych 🙂 wolę opcję „kup teraz”. Będę wdzięczna za informację 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 12 grudnia 2016 o 13:53

      Klaudia w dobrych delikatesach, czasami w marketach, w sklepach ze zdrową żywnością lub po prostu w Internecie 🙂

      Odpowiedz
  4. Edyta 23 grudnia 2015 o 17:23

    Tego soku jest dwie trzecie szklanki czy też dwie trzy ?

    Odpowiedz
    1. admin 24 grudnia 2015 o 09:35

      dwie trzecie 🙂

      Odpowiedz
  5. Emilia 12 grudnia 2015 o 09:53

    A jak zrobić tę polewę lukrową?

    Odpowiedz
    1. admin 12 grudnia 2015 o 14:41

      Lukier cytrynowy
      1 szklanka cukru pudru
      2-3 łyżki soku z cytryny
      Cukier przesiać przez sito i ucierać z sokiem tak długo aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty można dodać więcej soku lub ciepłej wody.

      Odpowiedz
  6. Ola 10 grudnia 2015 o 02:13

    Witam,Pani Kingo a czy sok pomarańczowy później odlewamy czy również dołączamy go do całej masy?

    Odpowiedz
    1. admin 10 grudnia 2015 o 15:41

      cały dołączamy do masy

      Odpowiedz
  7. Aga 8 grudnia 2015 o 20:06

    Rany, tak wygląda, że jak bym z ekranem zjadła 😀 ale będę cierpliwa i na pewno zrobię 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.