Arme Ritter – biedny rycerz czyli pyszna bułka na mleku

Ten przepis to wspomnienie z dzieciństwa. Robiła go nam zawsze Babcia na śniadanie,  posypywała obficie cukrem. W zimę to idealne ciepłe śniadanie. Przepis jest bardzo ekonomiczny i smakuje wybornie:)) Robi się go ekspresowo.

Spróbujcie takiego  słodkiego  śniadania.

Składniki dla jednej osoby:
1 czerstwa bułka – ja zawsze używam z dnia poprzedniego
ok szklanki mleka – to zależy ile wchłonie bułka
2 łyżki masła
cukier kryształ wg uznania

Przygotowanie:
1. bułkę przekroić na pół umieścić w misce i zalać mlekiem tyle ile wchłonie ale nie za dużo aby nie rozmokła całkowicie
2.Smażyć na maśle, z obu stron, aż będą złote.
Podawać oprószone cukrem.

Ja czasami dodaję serek Danio, dżem lub krem czekoladowy:)
Smacznego:))









2 Responses

  1. Emilia pisze:

    A ja maczam chleb albo bułkę najpierw w mleku, następnie w roztrzepanym jajku i dopiero na patelnię. Wcinam z solą ale można i na słodko z dżemem, miodem lub innymi pysznościami.

  2. Monikaa pisze:

    Ja też znałam wersję z jajkiem z domu. Z samym mlekiem nigdy nie próbowałam, ale dziś spróbowałam i uważamy, że jest o niebo lepsza :) tylko trochę mi się za mocno buły rozmoczyły, ale to nic nie szkodzi. Pyszny sposób na czerstwe pieczywo i śniadanie :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel