Wyjątkowy sernik o smaku chałwy

Po ostatnich zachwytach nad sernikiem szafranowym przyszła pora na wypróbowanie innych propozycji. I tak padło na sernik chałwowy. Musze przyznać, że  miałam opory co do tego ciasta ale pierwszy kęs tak bardzo wszystkich zachwycał, że słyszałam tylko pochwały na jego temat. Sernik jest kremowy, idealnie słodki, polany przepyszną polewą, którą na pewno wykorzystam w innych przepisach.
Sernik chałwowy to na pewno propozycja do powtórzenia, mimo że nie lubię chałwy zjadłam go ze smakiem. Mój mąż zapytany o opinie powiedział:”jest bardzo dobry, inny, ale szafranowy jest najlepszy!”
Za inspirację dziękuję królowej serników Dorocie z Moich Wypieków:)

Sernik chałwowy



Ilość porcji: 12 - 15
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Czas całkowity: 4- 12 godzin

Składniki:

Składniki na spód:

  • 100 g ciastek digestive
  • 40 g masła, roztopionego

Składniki na masę serową:

  • 80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Polewa chałwowa:

  • 150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)
  • pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem na piasek. Dodać do nich roztopione masło i wymieszać.
  2. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać. Odstawić.
  3. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu.
  4. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.
  5. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
  6. Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą – sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem.
  7. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej) schłodzić przez 12 h w lodówce.
  8. Przygotować polewę chałowową. Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (zmiksowałam blenderem).
  9. Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając by się nie przypaliła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje.







4 Responses

  1. kinga pisze:

    Witam.Prosze zdradzic co pani dodala do polewy,ze tak sie mieni?

  2. kasia pisze:

    Witam Pania☺ Czy można użyć gotowego sera ‚z wiaderka’? Pozdrawiam

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel