Pizza z szynką i rukolą

Szynka parmeńska, rukola, pomidorki koktajlowe, mozarella – idealnie komponujące się smaki – włoskie smaki. Zapraszam na niesamowitą pizze. Ciasto jest pyszne chrupkie na zewnątrz a wewnątrz puszyste. Idealnie sprężyste.  Jest to przepis na jedną z lepszych pizzy jakie jadłam.

Ciasto przygotowuje się łatwo choć trzeba mu poświęcić troche czasu na wyrabianie oraz dać mu troszkę odpocząć.
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.

Ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 150 ml ciepłej wody
• 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
• 1 pełna łyżeczka soli
• pół łyżeczki cukru
• 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:

• 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• suszone oregano
• sól, pieprz, cukier

Dodatki:

  • 1 kulka białej mozzarelli
  • 6 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 2 duże garście rukoli
  • pęczek świeżej bazylii

Wykonanie:

  • Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Wlewam wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 i 1/2 do 2 godzin do wyrośnięcia.
  • Zagotowuję pomidory wraz z oliwą, doprawiam solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części, obsypuję mąką, rozwałkowuję na placki. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na 1/2 godziny do podrośnięcia.
  • Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, 250℃.
  • Podrośnięte pizze smaruję sosem pomidorowym, rysując okręgi, posypuję suszonym oregano, układam plasterki mozzarelli oraz połowę pomidorków.
  • Pizze piekę w górnej części piekarnika, przez 10 – 12 minut.
  • Zaraz po wyjęciu z piekarnika, w środkowej części każdej pizzy układam po 3 plasterki szynki parmeńskiej. Na całości rozkładam  rukolę i resztę świeżych pomidorków. Posypuję listkami świeżej bazylii oraz gruboziarnistą solą morską.

Smacznego:)









2 Responses

  1. a już myślałem że jest Pani weganką…:( i będę podążał za Pani przepisami…

    • admin admin pisze:

      Przyznam, że ostatnio moja dieta jest typowo wegańska także przyszłe posty będą obfitować w kuchnię roślinną :) zapraszam :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel