Krucha tarta cytrynowa

Inspiracje do tego przepisu zaczerpnęłam z blogu „Moje wypieki”. Jest to pyszne kruche ciasto z aksamitnym cytrynowym kremem. Ciasto jest orzeźwiające, przyjemnie słodkie i przypomina mi lato:)

Składniki na kruchy spód: 
175 g mąki pszennej
100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko

Wszystkie składniki zagnieść ręcznie. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę na tartę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać kaszą manną. Ciasto wyłożyć równomiernie do formy. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na niego wysypać kulki ceramiczne lub suchą fasolę – do obciążenia ciasta, by się nie uwypukliło podczas pieczenia.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po tym czasie usunąć papier i kulki ceramiczne i piec dodatkowe 20 – 25 minut, do złotego zbrązowienia ciasta (powinno być prawie do końca upieczone).Wyjąć, całkowicie ostudzić (można tą część zrobić dzień wcześniej).

Składniki na budyń cytrynowy: 

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (1 łyżka = 15 ml)
100 g cukru
skórka otarta z 2 cytryn
125 ml soku z cytryny (z 2 – 3 cytryn)
sok z 1 niedużej pomarańczy
85 g masła, pokrojonego w kawałki
3 żółtka
1 jajko

W garnuszku z grubym dnem wymieszać mąkę, cukier, skórkę z cytryny. Następnie wlać sok z cytryny. Sok z pomarańczy uzupełnić wodą do pojemności 200 ml i również wlać do garnka. Zagotować, mieszając cały czas, aż całość zgęstnieje. Jak tylko zacznie wrzeć, zdjąć z palnika, dodać masło i wymieszać, do jego roztopienia. Następnie dodać żółtka i całe jajko, wymieszać. Garnek znowu postawić na palniku i podgrzewać na średniej mocy, mieszając cały czas, aż powstanie gęsty budyń. Natychmiast zdjąć z palnika. Ciepły wylać na ostudzony spód. Wystudzić.

Na koniec ubić kremówkę i ozdobić tartę.

Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel