Kotlety mielone z płatkami owsianymi

Ostatnio znalazłam cudowny blog o nazwie „Lepszy smak”. Już kilkakrotnie próbowałam zamieszczonych tam przepisów i stwierdzam, że każdy jeden jest wyjątkowy. Do zrobienia kotletów mielonych zachęciło mnie wykorzystanie w nich płatków owsianych zamiast tradycyjnie bułki. Przyznaje, że „karminadle:)” są pyszne, delikatne, lekkie, niezwykle aromatyczne! Od teraz zawsze będę robiła je w tej wersji. Zachęcam do spróbowania.

Składniki: (6-7 sztuk)
1/2 kg mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki
1 cebula – drobno posiekana
2 czubate łyżki błyskawicznych płatków owsianych
1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Płatki zalać 1/2 szklanki gotującej wody. Odstawić aby „się rozkleiły” i wystygły.
Mięso wyrobić dokładnie z dodatkiem drobno posiekanej cebuli i wystudzonych płatków owsianych. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie przeciśniętym czosnkiem.

Z wymieszanej dokładnie masy mięsnej formować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. (Uwaga: Najlepiej robi się to wilgotnymi dłońmi, warto więc swoje „stanowisko pracy” ulokować w pobliżu kranu z wodą.)
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Kotlety smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, tak aby tylko lekko się zarumieniły. Przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika i piec (bez przykrycia) 20-30 minut w temperaturze 170-180 stopni.

Poniżej wersja kotleta w cieście francuskim – idealne jako pasztecik do barszczu.



Smacznego :)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel