Ciasto "cycki murzynki"

Zapraszam na pyszne ciasto o śmiesznej nazwie „cycki murzynki”. Jest to bardzo dobry przekładaniec, ładnie się kroi i szybko zaspakaja ochotę na „coś słodkiego”. Ciasto jest trochę pracochłonne ale smakiem wynagradza trud włożony w jego przygotowanie.
Warto spróbować tego przepisu.

Biszkopt:
150 g mąki pszennej
100 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20×40 cm. Piec w temp. 150 stopni przez 30 min.

Ciasto makowo – kokosowe:
210 g cukru
3/4 szklanki maku
100 g wiórków kokosowych
6 białek

Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 min.

Masa budyniowa:
370 ml mleka
250 g margaryny
6 żółtek
1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
opcjonalnie galaretka cytrynowa

120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać do rozpuszczenia w masie. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.

Ponadto:
polewa czekoladowa (2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 5 łyżkami słodkiej śmietany)
dżem mandarynkowy lub pomarańczowy (300 g)
120 g biszkoptów
125 ml białego, półsłodkiego wina
rodzynki (garstka) do dekoracji

Wykonanie ciasta:
Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo – kokosowe. Ciasto posmarować masą, wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w winie. Udekorować rodzynkami i polać polewą.

Smacznego:)

Smacznego :)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel