Chleb z grubą i chrupiącą skórką

Jak zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę go spróbować! Chlebek jest pyszny.  Ja zrobiłam zdrowszą wersję z mąki żytniej z otrębami. Podczas imprezy znikł ekspresowo jako dodatek do tatara.
Nie wymaga wielu składników tylko mąka, woda i drożdże. Można dodać do niego różne dodatki, np. oliwki, suszone pomidory.
Chlebek nie jest za duży, ma pyszną, grubą chrupiącą skórkę. Przepis cytuje za autorem.
 
1. Składniki na chleb mieszamy łyżką 30 sekund i odstawiamy na 12 – 18 godzin do wyrośnięcia (najlepiej na noc). Do pieczenia chleba używamy garnka żaroodpornego z pokrywą (około 21 – 24 cm średnicy). Najlepszy jest garnek żeliwny. – ja użyłam zwykłego garnka w pełni metalowego.2. Chleb można upiec z dodatkiem sera – wówczas pachnie i smakuje jak dobra pizza :-) W miejsce sera do chleba można dodać np. posiekanych suszonych pomidorów lub oliwek. Można eksperymentować ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. anchois i pieprz syczuański (na zdjęciu). Dodatków może być w sumie nie więcej niż 200 g. Bardzo smaczny chleb wychodzi ze 100 g sera lub mieszanki różnych serów i 100 g suszonych pomidorów.3. Można też zrobić podstawowy chleb bez żadnych dodatków (w poniższym przepisie pomijamy ser i dajemy mniej drożdży, 1/4 łyżeczki suszonych lub 5 g świeżych).

Składniki:
400 g (3 szklanki) mąki*
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki suchych drożdży (ja daję 15 g świeżych drożdży)**
świeżo zmielony czarny pieprz
200 g sera*** (pominąć w wersji bez dodatków)
300 g (1 i 1/3 szklanki) chłodnej wodyotręby lub mąka do obsypania chleba* pszennej lub orkiszowej (uniwersalnej, tortowej, ale najlepiej chlebowej)

** w przypadku chleba bez dodatków (sera, suszonych pomidorów…) dajemy 1/4 łyżeczki suszonych drożdży lub 5 g świeżych

*** pokruszonego, drobno posiekanego lub startego na tarce. Jednego rodzaju lub mieszanki różnych, w miarę twardych lub kremowych, np. sera pleśniowego, camemberta, brie, Gorgonzoli, Pecorino, Manchego, Parmezanu lub innych sprawdzonych i ulubionych serów. Część lub cały ser można zastąpić posiekanymi suszonymi pomidorami lub oliwkami.

Przygotowanie:
  • Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pokruszone drożdże, pieprz i ser (jeśli go używamy, ewentualnie inne dodatki np. posiekane suszone pomidory czy oliwki). Wszystko wymieszać. Wlać wodę i mieszać składniki łyżką przez około 30 sekund (ciasto ma być klejące). Przykryć (talerzem lub folią) i odstawić do wyrośnięcia na 12 – 18 godzin, najlepiej na noc (w temperaturze pokojowej, np. na blat kuchenny).
  • Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.
  • Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 – 2 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.
  • Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 – 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny.
  • Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę. Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry (zsunąć ze ścierki lub szybko i ostrożnie przenieść w oprószonych mąką dłoniach). Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gorący. Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 – 30 minut (zwykle piekę 20 minut, a gdy chleb za bardzo się rumieni kładę na nim kawałek folii aluminiowej).
  • Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka. Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.
 Smacznego:)

 









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel