Banoffee pie

Ile ostatnio było gotowania!!!! Ile przepisów czeka na wpisy na blogu!!!! A ja wciąż nie mam w domu internetu.
Wykorzystuję chwilkę i podaje przepis na pyszny deser (ulubiony deser Księżnej Diany).
Bardzo szybki, bardzo smaczny i bardzo słodki:)))

Składniki na spód:

85 g rozpuszczonego masła
150 g ciastek digestive, pokruszonych
25 g migdałów, zmielonych
25 g orzechów laskowych, zmielonych

Składniki na masę toffi:
1 puszka gotowej masy toffi
2 dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
75 g gorzkiej czekolady, startej
475 ml kremówki

Połączyć w naczyniu rozpuszczone masło, pokruszone ciastka, zmielone migdały i orzechy laskowe. Dobrze wymieszać, wcisnąć na dno blaszki do tarty o średnicy 23 cm.
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 10 – 12 minut. Wyjąć, wystudzić.
Wierzch przykryć masą toffi z puszki.
Banany obrać, pokroić. Wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać esencji waniliowej i wymieszać z pokrojonymi bananami. Masę wyłożyć na spód. Posypać 50 g startej czekolady.
Kremówkę ubić, wyłożyć na czekoladę. Oprószyć pozostałymi 25 g startej czekolady.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.
Smacznego :)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel