Sernik szafranowy

Po ciepłych wakacjach powrót do deszczowej rzeczywistości. Nie wiem dlaczego ale narazie podoba mi się ten stan:) – pewnie szybko minie! Słońce, cytryny, limonki –  nawet jak pada otacza mnie ich zapach.
Ciasto które dzisiaj wam przedstawię to inspiracja wakacjami. Jest pyszne, egzotyczne a zarazem klasyczne. Wykorzystałam do niego zerwane prze męża limonki i cytryny. Sernik ten przypomina mi słońce może dlatego tak się cieszę w ten deszczowy dzień:)
W smaku jest aksamitny, delikatny z ciekawym smakiem który daje mu szafran. Dla mnie jest to przepis idealny na sernik – musicie spróbować go zrobić jest niesamowity!!!!
Przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku (cytuje za autorem)

 
Składniki: Kruchy spód ucierany:
• 150 g miękkiego masła
• 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru
• 150 g  mąki pszennej
• 75 g mąki ryżowej *
Masa serowa:
• szczypta nitek szafranu (około 30 nitek lub do smaku)
• 350 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego)
• 1 kg twarogu sernikowegoPiątnicy w wiaderku lub 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie w maszynce do mięsa, wymieszanego ze 100 g masła (roztopionego i ostudzonego lub bardzo miękkiego).
• 6 jajek, oddzielnie żółtka od białek
Wysoka forma z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm i wysokości minimum 8,5 cm (ja w takiej piekłam) lub niższa forma, ale o większej średnicy – 30 cm.
Przygotowanie:
  • Kruchy spód ucierany: Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 – 7 minut. Dodać przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Na dno szczelnej formy o podanych wyżej wymiarach położyć krążek z papieru do pieczenia.
  • Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek. Wyłożyć nim dno i boki formy (mniej więcej do 2/3 wysokości). Ciasto będzie się rwać, ale można je doklejać palcami. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Podnieść temperaturę w piekarniku do 175 stopni.
  • Masa serowa: Szafran umieścić w moździerzu i rozetrzeć (można pozostawić kilka nitek w większych kawałeczkach). Dokładnie wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka skondensowanego.
  • Twaróg wymieszać mlekiem skondensowanym i rozpuszczonym szafranem. Żółtka ucierać przez około 6 – 7 minut. Cały czas miksując (na zmniejszonych obrotach miksera) dodawać po łyżce masę serową. Białka ubić na pianę i za pomocą łyżki połączyć z masą serową.
  • Masę wyłożyć na upieczony spód i wstawić do piekarnika (dla bezpieczeństwa pod formę podłożyć kawałek papieru do pieczenia). Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec sernik przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut. Następnie stopniowo otwierać drzwiczki piekarnika, tak aby sernik długo i łagodnie się studził.
  • Sernik postawić na kratce i całkowicie ostudzić, zdjąć obręcz i wstawić bez przykrycia do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Sernik powinien być gotowy po około 2 – 3 godzinach schładzania, ale i tak najlepszy jest na 2 dzień po przygotowaniu. Sernik można piec z blaszką wypełnioną wodą ustawioną na dolnej półce piekarnika
 * Mąkę ryżową można dostać np. w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych (np. na działach z żywnością BIO), w sklepach ze zdrową żywnością, żywnością orientalną, w delikatesach (np. Almie). Mąkę ryżową można zastąpić mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą.

 Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel