Sernik dyniowy

Po ostatnim sukcesie sernika szafranowego postanowiłam kontynuować serową manię:) Przeglądając ulubione blogi trafiłam wielokrotnie na sernik dyniowy, a że sezon na nie już w pełni postanowiłam wypróbować ten przepis. Sernik jest oryginalny w smaku, ma bardzo ładny kolor, po raz pierwszy wyszedł mi tak prościutki i nie popękał. Wizualnie jest to najlepszy sernik jaki mi wyszedł a smakowo – nie przebił szafranowego. Jest kremowy, delikatny ale ja i moja rodzina wolimy w tym przypadku klasyczne smaki.
Częstujcie się przepisem który cytuje za Asią z Kwestii Smaku.
Masa serowa: 1 i 1/2 szklanki puree z dyni* 1 kg sera zmielonego trzykrotnie ** 5 jajek 2 żółtka 1 i 1/2 szklaki słodzonego mleka skondensowanego 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, najlepiej gęstej 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 cukier wanilinowy (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
* powstałego z dokładnego zmiksowania upieczonej i ostudzonej dyni jak w(1 godzina w 200 stopniach C – dynię pieczemy bez soli, pieprzu i oliwy)
Śmietanka na wierzch i glazura pomarańczowa:
1 kubek (200 g) kwaśnej gęstej śmietany 18% 3 łyżki cukru 150 g dżemu pomarańczowego
3 łyżki wody

Czekoladowy spód:
• 75 g masła • 75 g ciemnej czekolady • 50 g cukru • 2 małe jajka • 60 g mąki pszennej • opcjonalnie: 1/4 szklanki orzechów np. laskowych, posiekanychSos toffee:
• 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36% • 1/4 szklanki brązowego cukru • 1/4 szklanki płynnego miodu • 1/4 szklanki masłaPrzygotowanie:

  • Masa serowa: W dużej misce wymieszać (np. łyżką) wszystkie składniki na masę serową: puree z dyni, ser, jajka, żółtka, mleko skondensowane, śmietankę kremową, mąkę ziemniaczaną, cynamon, cukier wanilinowy. Odstawić na czas przygotowania spodu.
  • Dno tortownicy (około 24 cm) wyłożyć dużym krążkiem z papieru do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając krążek poza obręcz. Tortownicę posmarować od środka miękkim masłem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
  • Czekoladowy spód: Masło pokroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą włożyć do rondelka, mieszając roztopić na małym ogniu, ostudzić. Dodać cukier i jajka, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i mieszać przez około minutę aż składniki się połączą. Opcjonalnie dodać orzechy. Wyłożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13 minut, tortownicę wyjąć ale nie wyłączać piekarnika.
  • Na podpieczony spód wylać masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 1 i 1/2 godziny.
  • Śmietanka na wierzch i glazura pomarańczowa: Wyjąć sernik i rozsmarować na nim śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i ostudzić. W rondelku zagotować dżem pomarańczowy razem z wodą, jeszcze gorącą rozsmarować na powierzchni sernika.
  • Ostudzony sernik wstawić do lodówki, bez obręczy tortownicy, bez przykrycia, na całą noc lub jeszcze dłużej jeśli mamy czas. Podawać z sosem toffee.
  • Sos toffee: Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuję mniej więcej o połowę. Sos jeszcze trochę zgęstnieje po ostudzeniu.

Smacznego:) 

 









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel