Tort śmietankowy z brzoskwiniami

W niedzielę musi być na stole „coś słodkiego” więc szybciutko zrobiłam tort śmietankowy z brzoskwiniami. To lekkie ciasto przełożone kremem śmietankowym z kawałkami brzoskwiń.
Przepis na biszkopt jest niezawodny!!!  Wychodzi mi zawsze idealny – piękny -wysoki i puszysty. A najdziwniejsze jest w nim to że trzeba nim rzucić o ziemię!!! Przeczytajcie przepis. Znalazłam go na pięknym blogu Doroty.

Składniki na biszkopt do tortownicy 20 – 22 cm:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

Składniki na krem:
330 ml smietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
puszka brzoskwiń

Śmietanę ubić na sztywno  pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać. Pokrojone w drobna kostkę, odsączone z zalewy  brzoskwinię wymieszać z kremem.

Sposób przygotowania:
biszkopt pokroić w dwóch  miejscach aby powstały  3 blaty. Pierwszy posmarować dżemem brzoskwiniowym i na to 1/4 kremu, przykryć kolejnym blatem. Ponownie wyłożyć krem – 1/2 i przykryć blatem. Tort udekorować pozostałym kremem i brzoskwiniami.

Smacznego:)









One Response

  1. Lena pisze:

    Witaj Kingo,

    Czy mogłabyś podać proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm?

    Pozdrawiam serdecznie

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel