Krajanka malinowa z migdałami

Jeśli w lodówce zostały Ci maliny polecam zrobić pyszną, zdrową krajankę malinową z migdałami. Jest naprawdę pyszna, robi się ją ekspresowo. Musicie spróbować ją zrobić – zakochacie się w tym smaku:) Przepis znaleziony na tym bloguhttp://www.mojewypieki.com/przepis/krajanka-z-malinami-i-orzeszkami-pini.

Składniki:

200 g mąki pszennej
200 g płatków owsianych
250 g miękkiego masła
140 g jasnego cukru muscovado
skórka otarta z 1 cytryny
100 g orzeszków piniowych lub płatków migdałów
250 g malin (mogą być mrożone)

W naczyniu wymieszać mąkę, płatki i masło, wyrabiając palcami na jak na kruszonkę. Dodać cukier, skórkę z cytryny i 3/4 orzeszków piniowych lub migdałów. Całość ma być klejącą, grudkowatą kruszonką.
2/3 kruszonki wcisnąć w wyłożoną papierem kwadratową formę o boku 23 cm. Na nią wyłożyć równomiernie maliny, na nie wysypać resztę naszej kruszonki, posypać pozostałymi orzeszkami.
Piec w temperaturze 190ºC przez 35 – 40 minut. Wyjąc, pokroić na 12 części, póki ciepłe.
Smacznego :)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel