Tagliatelle z kurkami i wędzonym łososiem

Nie ma jak domowe jedzenie. Ostatnia propozycja na kolację to tagliatelle z kurkami i wędzonym łososiem. Przepis pochodzi wprost z naszych kubków smakowych:) Gotowaliśmy ją razem z Mężem i była przepyszna. Jest to szybkie danie a w smaku bardzo wykwintne poprzez dodatek łososia. Makarony zazwyczaj przygotowujemy w woku – idealnie się do tego nadaję. Aby posiłek smakował idealnie proponujemy podać do niego różowe półsłodkie wino.(odrobina wina również uszlachetniała nasz makaron:)))

Ciężko mi teraz opisać danie w 100% ale napisze na oko co było w jego składzie dla 2 osób:
– makaron tagliatelle – około 2 garście – ugotowany w osolonej wodzie
– 150g kurek
– 150g łososia wędzonego
– cebula czosnkowa
– suszone pomidory
– 1/3 świeżej papryczki chili
– 1/3 czerwonej papryki
– świeże: bazylia, pietruszka i koperek
– ser długo dojrzewający – starty

Sposób przygotowania:
1. Kurki smażymy na łyżce oliwy w woku aż wyparuje cała woda
2. dodajemy cebule i chwilkę czekamy aż cebula się zeszkli
3. dodajemy pomidory suszone pokrojone, paprykę pokrojoną w drobną kostkę oraz drobno posiekane chili
4. wszystko smażymy ok 5-8 min
5. dodajemy makaron i wędzonego łosia drobno pokrojonego i wszystko razem gotujemy ok 5 min
6. dodajemy zieleninę – mieszamy
7. wykładamy na półmiski i sypiemy startym serem.

Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel