Szarlotka z bezą

Z jabłonki w ogródku mamy w tym roku pełno smacznych jabłek papierówek. Już nie pamiętam kiedy drzewko obrodziło tak bogato. Codziennie solidną dawkę tych smacznych, soczystych owoców pożerają moje konie a z reszty piekę szarlotki. Ta szarlotka została upieczona na urodziny mojej Mamy i jest wspaniała. Wszyscy moi bliscy uwielbiają bezę i chyba dzięki niej ciasto to jest takie wyjątkowe i zniknęło w zaskakująco szybkim tempie. Przepis znalazłam na tym blogu i cytuję za autorem.

Składniki

  • 240 g masła (niecała kostka)
  • 4 żółtka
  • 6 białek
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru + 1 łyżka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słoik duszonych jabłek
  • troszkę cynamonu

Sposób przygotowania: 

Mąkę, łyżkę cukru pudru, proszek do pieczenia i masło siekam razem nożem, aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka i wyrobić ciasto.
Przecinam na dwie części – większą i mniejsza i wstawiam do zamrażarki na kilkanaście minut, aż będzie twarde. – ja zazwyczaj przygotowuje ciasto wieczorem aby się ładnie schłodziło przez noc w lodówce.
Dużą formę wykładam papierem do pieczenia i wykładam na nią połowę ciasta .Na to kładę jabłka, ewentualnie troszkę cynamonu (jeśli lubicie), a potem ścieram tą mniejszą część ciasta.

Białka ubijam z cukrem pudrem na sztywną pianę i kładę na wierzch.
Wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekę ok. 45-50 minut.
Uwaga, jeśli wolicie jasną bezę, lekko miękką w środku, to pianę nałóżcie w połowie czasu pieczenia, czyli po 20-25 minutach.
Smacznego :)









4 Responses

  1. Aśka pisze:

    Rewelacja!! Wszystkie przepisy stosuję po koleji :-)

  2. Moniq pisze:

    Jaki rozmiar blaszki do pieczenia? Mam kilka. Chcę zrobić na Wigilię na życzenie męża:) i ta mniejsza część ciasta do starcia, to o ile ma być mniejsza? Tak poza tym uwielbiam Twoje przepisy:)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel