Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny to kolejna propozycja na urodziny mojej Mamy. Był bardzo delikatny, w smaku, aksamitny nie za słodki. Przepis z niezawodnego blogu Moje Wypieki.
Składniki:
  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 20 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 6jaj , oddzielnie białka i żółtka
  • 50 g kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy lub rumowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa: do wyboru – w mojej wersji była tylko skórka z cytryny

 

Masło
rozetrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem. Dodać kaszę
manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ucierać. Stopniowo
dodawać twaróg, dalej ucierając. Na końcu dodać skórkę i/lub rodzynki,
delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.
Piec
w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm, przez około 60-70
minut. w temperaturze 175°C. Wystudzić w wyłączonym piekarniku.
 
 

Smacznego :)









5 Responses

  1. Beata pisze:

    Właśnie upiekłam Pani sernik jest przepyszny , ja dodalam zrobioną przez moja mamę skorkę pomaranczową, polecam serdecznie niebo w ustach

  2. Agnieszka pisze:

    Czy mogę prosić o przepis na polewę na sernik? pozdrawiam :)

  3. marta pisze:

    Sernik super, aczkolwiek pasowałoby jakieś ciasto na spód. Jakie ciasto Pani poleca, żeby się nie przypaliło, ale też żeby sernik się prawidłowo upiekł?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel