Sernik na zimno z borówką i jagodami

W zeszłym tygodniu na niedzielny deser zaserwowałam sernik na zimno z jagodami. Przepis autorski – totalny spontan – okazał się bardzo lekki i szybki w przygotowaniu. Idealny na ciepłe letnie popołudnie.

Składniki:
250ml śmietany kremówki
250 serka twarogowego z Wielunia
galaretka truskawkowa

dowolne owoce  (u mnie borówka i jagoda)
4 łyżki cukru pudru

spód:
paczka biszkoptów
1/4 kostki roztopionego masła
łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć dno tortownicy o średnicy 21cm. Dać do lodówki na okres przygotowania masy serowej.
w 100ml wody rozpuszczamy całą galaretkę – pozostawiamy do wystygnięcia
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy do niej serek i cukier. Do powstałej masy dodajemy galaretkę i wszystko dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy sezonowe owoce i delikatnie łączymy je z masą. Masa może być płynna ale i tak w lodówce stężeje.
Wszystko przelewamy na przygotowany spód i umieszczamy w lodówce na przynajmniej 2 godziny.

Ja dla dekoracji zrobiłam jeszcze galaretkę na górę.
Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel