Lasagna z mięsem mielonym – szybki obiad

Szybki obiad na niedzielę Lasagna z mięsem mielonym – muszę przyznać że wyszła doskonała.
O dziwo zazwyczaj przygotowanie tego dania zajmowało mi dużo czasu tak dziś wyszło ekspresowo. Całej rodzinie bardzo smakowało – tak przynajmniej mówią:) Zachęcam do zrobienia.

Składniki:
500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowe
1/4 szklanki czerwonego wina – dzisiaj dodałam brandy bo wina nie miałam
2 cebule
3 ząbki czosnku
świeża bazylia
pomidory w puszcze
suszone pomidory
chili
olej
sół
pieprz
tymianek
oregano
zioła prowansalskie
mozarella tarta
ser dojrzewający – parmezan

sos beszamelowy:
4 łyzki masła
4 łyżki maki
1 litr mleka
gałka muszkatałowa
sól i pieprz do smaku

makaron do Lasagne

Sposób przygotowania:

FARSZ:
1. cebulę z czosnkiem pokrojona w drobna kostkę podsmażam na 3 łyżkach oleju
2. dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni, dodaję drobno posiekane chili (jeśli nie macie można użyć przyprawy w proszku), suszone pomidory i świeżo posiekaną bazylię
3. podlewam 1/4 szklanki brandy i duszę ok 10 minut,
4. dodaję pomidory w puszce i gotuję jeszcze kilka minut,
5. doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz ziołami: oregano, tymianek, zioła prowansalskie
6. odstawiam aby się przegryzło

jeśli farsz jest zbyt płynny dodaj do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml zimnej wody

SOS BESZAMELOWY:
1. w rondelku roztapiam masło
2. dodaję mąkę i mieszam aby powstała zasmażka
3. dodaję mleko i cały czas mieszam aby nie powstały grudki –  aż zacznie przypominać gęsty krem
4. doprawiam gałką muszkatałową, solą i pieprzem

Zazwyczaj podczas przygotowywania beszamelu podgotowuje makaron do lasagni – na opakowaniach pisze że można przekładać nie ugotowane płaty ale są one twarde i danie nie smakuję tak dobrze.

SPOSÓB PRZEKŁADANIA
Do brytfanki wysmarowanej masłem kładziemy płaty makarony – równo obok siebie – następnie wylewamy na nie mięsny farsz.  Ponowanie kładziemy makaron a na niego sosa beszamelowy. Powtarzamy czynność czyli znowu makaron – farsz mięsny – makaron- beszamel.

Ostatnia warstwę stanowi beszamel na niego układamy starta mozarellę i parmezan.
Całą lasagne wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika polecam zostawić ją na jakieś 15 minut – będzie nadal ciepła i będzie można ją ładnie pokroić.

Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel