Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Pyszne ciasto które już nie raz gościło na stole w moim domu. Idealnie komponuje się ze śliwkami, ale pasują również inne sezonowe owoce. Zawsze się udaje, pięknie pachnie i smakuje bosko jeszcze ciepłe ze szklanka zimnego mleka.
Przepis zaczerpnięty z tego blogu. (cytuje za autorem)
Składniki na zaczyn:
  • 4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki cukru
Ponadto na ciasto:
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła (kostka 250g)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • śliwki węgierki, około 1 kilograma
I na kruszonkę:
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy – 16 g
  • pół kostki roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

 

Przygotować
zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże. Dodać mąkę,
cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym
czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i
elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu,
aż podwoi objętość.
W
międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem
waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze
połączyć i zrobić kruszonkę.
Dużą
blachę o wymiarach 40 x 30 cm** wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć
na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną
rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia
na pół godziny.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel