Ciasto bezowe z migdałami, białą czekoladą i serkiem cytrynowym

Zazwyczaj w niedzielę jemy obiad u Mamy. Ta okazała się nadzwyczaj sympatyczna ponieważ do posiłku zasiadła cała nasza rodzina czyli Mama i jej trójka dzieci z partnerami.

Obiad był jak zwykle pyszny:) –  jak wszystko u Mamy. A na deser przygotowałam ciasto bezowe z migdałami, białą czekoladą i serkiem cytrynowym. Jako że cała rodzina uwielbia bezy i nie chcą słyszeć o innym wypieku, a nie chciałam robić kolejnej Pavlovej skusiłam się na ten przepis. Ciasto dobre ale zupełnie inne niż beza. Idealne na niedzielne popołudnie z rodziną. Zjedzone w całości przez wszystkich – od razu. Bardzo dobrze smakuje krem cytrynowy na bazie serka – przełamuje słodycz ciasta. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, nie sprawia problemów podczas pieczenia. Zachęcam do spróbowania.

Poczęstujcie się przepisem:

Składniki:
  • 5 białek
  • 70 g drobnego cukru
  • 150 g białej czekolady, posiekanej
  • 150 g płatków migdałowych, podpieczonych
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, ubijając. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, gdyby zbyt szybko zaczęło nabierać brązowego koloru. Wystudzić w stygnącym piekarniku.

Składniki na krem:
  • 250 g serka mascarpone – ja użyłam 200g serka twarogowego z Wielunia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)

Wszystkie składniki na krem wymieszać mikserem.

Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Można ozdobić płatkami migdałów. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel