Muffinki z marcepanem i jagodami

Po długiej nie obecności na moim blogu wracam stęskniona z przepisem na ekspresowe muffinki z marcepanem i jagodami. Przepis zmodyfikowany ze strony Moje Wypieki. Całą moją zmianę stanowią jagody:)) które przełamały słodycz marcepanu.
Smak tych babeczek jest idealny, nie za słodki, migdałowy z owocową nutą. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ze szklanką zimnego mleka. Zapraszam do kosztowania:)))

Składniki na 12 muffinek (przepis cytowany za Dorotus)

  • 175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach
  • 260 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g drobnego cukru
  • 2 średnie jajka
  • 200 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)
  • płatki migdałów – do posypania
  • 2 garście jagód

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche ze startym marcepanem, w drugim naczyniu składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia. dodać jagody i wmieszać je delikatnie w ciasto.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC.
Smacznego:)









2 Responses

  1. Sylwek pisze:

    Witam! Wypróbowałem przepis. Ja zrobiłem maffinki z konfiturą jagodową jak będą świeże oczywiście również wykonam. Faunę połączenie smaków. Polecam.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel