Semifreddo z ciasteczkami i czekoladą

Chcąc zrelaksować się przed weekendem zrobiłam deser który chodził już za mną od dawna.
Semifreddo pozwala komponować swoje smaki, nie potrzeba do jego wykonania maszyny do lodów, pięknie się prezentuje no i smakuje niebiańsko. Jest to deser w przygotowaniu ekspresowy ale na efekt końcowy musimy poczekać kilka godzin:(
Jest jeden minus ma bardzo dużo kalorii:))

Składniki:
300ml śmietany kremówki 30%
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
tabliczka białej czekolady
1 szklanka pokruszonych niezbyt drobno ciasteczek amaretti
szczypta soli

Przygotować 3 miski.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę – odłożyć miskę.
Kremówkę ubić w osobnej misce na sztywno.
Żółtka wraz z cukrem ubić do osiągnięcia białego kremu. Ja mieszałam żółtka w metalowej misce nad garnkiem z gorącą wodą, należy uważać aby żółtka się nie ścięły – ma powstać puszysty krem.
Chwilkę poczekać aby masa z żółtek ostygła, następnie przelać ją do ubitej kremówki i miksować na wolnych obrotach do połączenia mas.
Do powstałej masy dodać 1 szklankę pokruszonych ciasteczek amaretti i drobno pokrojoną białą czekoladę – wymieszać.
Na końcu dodać pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać.

Powstały delikatny krem przelać do foremki wyłożonej folią (ja dałam do silikonowej) i umieścić w zamrażarce na przynajmniej 2-3h.
Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel